Rule Britannia – efter Manchester Citys storseger mot Basel följde Liverpool upp med att krossa Porto.

Sadio Mané gjorde tre av lagets mål i ösregnet på Dragão.

– Alla är glada, vi spelade bra från början till slut, säger hattrickskytten.

Liverpool FC

Porto lyckades hålla både Emil Forsbergs RB Leipzig och fjolårets semifinalist Monaco bakom sig och slutade tvåa i sin CL-grupp. Men längre än till åttondelsfinal ser inte den portugisiska ligaettan ut att komma.

Ett högt pressande Liverpool stressade laget till flera kostsamma bolltapp i onsdagskvällens match på Dragão.

Efter 25 minuter kastade målvakten José Sá bollen rakt i gapet på Dejan Lovren. Mittbacken spelade vidare till Wijnaldum som först försökte skjuta men i stället fick ut bollen till Mané vars skott smet in under Sá.

”Är som ett sjölejon”

Bara några minuter senare bröt Milner högt upp på offensiv planhalva, vände upp och sköt i bortre stolpen. Returen tog Salah hand om. Egyptiern visade fin kontroll när han lyfte bollen över den utrusande Sá, nickade fram till sig själv och avslutade behärskat. Hans totalt 30:e mål för säsongen.

– Det är lite cirkussäl över Salah, han är som ett sjölejon med de där konstnumrena. Otroligt retsamt att släppa in ett mål på det där sättet, säger Ola Andersson i Viasats sändning.

Mané gjorde hattrick i krossen.

Strax efter paus gjorde Liverpool 3–0 efter att laget kontrat och Sá först räddat Firminos avslut men därefter släppt in returen från Mané.

Waris Majeed inbytt

Porto var tvunget att gå framåt för att försöka få med sig ett bra resultat till returen i Liverpool. Sérgio Conceição bytte in förre Häcken-anfallaren Waris Majeed, men den här kvällen gick ingenting Portos väg.

Firmino gjorde Liverpools fjärde mål på ett inspel från Milner efter ännu en snabb omställning. Och innan matchen var slut gjorde Mané sitt tredje mål för kvällen med ett hårt skott utanför straffområdet.

– Alla är glada, vi spelade bra från början till slut. Vi skapade många chanser, säger hattrickskytten med matchbollen i sin famn.

25 mål på 5 senaste

I halvtid bad Liverpoollegendaren Jamie Carragher honom att göra ett mål till i andra halvlek. Det blev två.

– Det är min gode vän. I halvtid sa han till mig att göra fler mål. Jag försökte och lyckligtvis kunde jag göra tre i dag. Jag är nöjd, säger Mané i Viasats sändning.

Liverpool har nu gjort flest mål av alla lag i säsongens Champions League – 25 av de 28 målen har laget gjort i sina fem senaste matcher.

– Kvällen kunde verkligen inte ha gått bättre för Liverpool. Resultatet, matchutvecklingen, målskyttarna. Hattrick för Mané, var det någon i laget som behövde det så var det verkligen han. Han har ju inte gått torrt, men han har ju inte gått så bra som han kan göra. Nu är han tillbaka, säger Sportbladets Erik Niva i Viasats sändning.