HIF:s replik på Åtvidaberg

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Har släppt en ny musikvideo som svar på ”Åtvids år”

Inför säsongen släppte Åtvidaberg en kaxig kampsång.

Nu kommer Helsingborgs replik.

– Jag sjunger fantastiskt dåligt, haha. Men det ska vara kul, säger HIF:s Christoffer Andersson till Sportbladet.

I slutet av mars släppte nykomlingen Åtvidaberg en kaxig musikvideo ”Åtvids år” där U21–landslagsmannen Tom Pettersson sjöng och spelade gitarr. De skickade kaxiga passningar till bland annat IFK Göteborgs guldsatsning, AIK:s Martin Mutumba och Helsingsborgs Erik Edman.

”Varm eller kallt, blöt eller halt, varför har Erik Edman så maffigt betalt?”, sjunger Pettersson i början av låten.

”Ganska snabbt en rolig text”

Nu – åtta månader senare – kommer en replik från Helsingborgs IF.

– I våras då när ”Åtvid” släppte sin satt vi och skämtade om det i omklädningsrummet. Jag spelar lite gitarr på hobbynivå och så har vi en låt som vi hade kört en miljon gånger tidigare. ”Les Champs Elysées” heter låten och artisten är Joe Dassin, säger Andersson till Sportbladet.

– Så tog jag den och knappade in på datorn och tog fram ackorden. Sedan satt jag där och plita ner lite text och så blev det ganska snabbt en rolig text att bygga vidare på.

”De hånade ju Edman”

Så du blev inspirerad av Åtvidaberg?

– Det var lite som en replik, de hånade ju Edman lite och så där. Men så tänkte jag: ”det är inte kul att håna tillbaka, jag hånar spelarna i laget i stället”, haha.

Det här är mer populärt?

– Haha! Alla som har hört den tycker det är kul. Det är mer en hyllningslåt på ett skämtsamt sätt till upplagan av HIF 2011. Man måste ta det med glimten i ögat och se charmen och humor i det hela. Det hoppas jag att folk gör.

Så tanken var att släppa den tidigare?

– Tanken var ingenting från början. Jag spelade in den själv på min mobil under våren och så spelade jag upp den för ”Danne” Andersson och några, de bara ”vi kanske skulle ha släppt den här, det hade varit kul”. Så det var lite på den vägen. Och så har vi en på Olympia som hjälper HIF med alla matcher, Bengt Streuli heter han, och han har studio och har hjälpt till med inspelningen.

”Det ska vara kul”

Hur nöjd är du med insatsen?

– Alltså...bättre än så blir det inte när det är mig själv. Jag sjunger fantastiskt dåligt, haha. Att jag över huvud taget gick med på att göra det här är lite sjukt. Det är kul, jag tycker att låten är kul. Bengt har gjort ett jättebra jobb i studion med musiken i bakgrunden och så har jag själv satt gitarrslingorna, det är kul. Men sången blir inte bättre och hur man än vänder och vrider på den kan det inte blir bra. Det ska vara kul, inte vara någon skönsång.

Vad ger du för betyg 1–5?

– Med humor i baktanken är det självklart fem plus, haha.

Är den bättre än Åtvidabergs?

– Det är humor i videon, men en mer seriös låt. Det är en jättebra låt, så den är mer seriös genomförd tycker jag.

I videon sjunger Andersson bland annat om Conny Karlsson, 58, och Per–Ola Ljung, 45. Båda tränarna har lämnat klubben.

– Det var lite kul i somras när alla spelare och ledare var kvar. Men sedan under sommaren försvann typ alla som låten handlade om. Vad gör vi nu? Haha! Men så är det, säger 34–åringen.

HIF vann allsvenskan, svenska cupen och supercupen under säsongen 2011.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.