Granqvist: ”Ska spela upp HIF i allsvenskan”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

HELSINGBORG. – Någon gång kommer ett generationsskifte även i backlinjen och då hoppas jag vara med och konkurrera om en plats.

Så sa Andreas Granqvist efter Groningen–Ajax 2010. I vägen i landslaget stod Olof Mellberg, Daniel Majstorovic och Petter Hansson.

– Landslaget har varit lite fram och tillbaka kan man minst sagt säga, säger Granen som förra året korades till Sveriges bäste fotbollsspelare som lagkapten och given mittback i Janne Anderssons fräscha landslag.

Och nu tar Andreas ett steg tillbaka – eller gör han det egentligen?

Efter sommarens VM-slutspel blir det 3,5 år som spelare för superettanlaget Helsingborgs IF innan han tar över som sportchef i klubben. Även om sejouren i superettan är tänkt att inskränka sig till hösten i år blir det den lägsta division han någonsin spelat i som senior.

Och då kan man väl inte fortsätta som landslagsspelare, eller?

– Jag har aldrig spelat i en andraliga, men ..? 

Det är ju två saker folk pratar om när du flyttar hem. Pengarna. Det har nämnts 70 miljoner från ryska Krasnodar för tre år till.

– Det är ju helt okej. Klart att jag inte flyttar hem för det ekonomiska. Känslan handlar om att flytta hem till Helsingborg och HIF. Vi har saknat Sverige och väntar andra barnet.

Men det handlar om en förmögenhet.

– Så är det, men jag har haft förmånen att tjäna bra under mina år med de kontrakt jag haft innan. Som du säger är det mycket pengar det handlar om, men vi kände att pengar inte är allt.

Ganska skön känsla att kunna ha.

– Ja. Många tycker säkert att man inte är riktigt klok, men det känns rätt och jag är otroligt glad för att vi har tagit det här beslutet.

Skönt att någon inser att jag har så det räcker.

– Så är det ju. Det hade förmodligen varit annorlunda om jag bara varit ett år i Krasnodar men nu har jag varit där i fem år och de andra alternativen har inte varit sådana att jag velat hoppa på någonting nytt.

”Hoppas kroppen känns bra”

Den andra frågan är självklart landslaget.

– Klart att jag haft en diskussion med Janne (förbundskapten Andersson) och vi har inte stängt någonting. Hans berömda uttryck nu är nu, sen är sen. Vi får se hur kroppen känns efter ett VM.

Oavsett vilket. Du är mittback. Enormt rutinerad. Oerhört erfaren. Är superettan så usel att du inte skulle kunna behålla landslagsklassen?

– Vi har haft folk i Saudiarabien som platsat. Handlar det om ett halvår tror jag inte det har någon större betydelse, men skulle det handla om två säsonger är det kanske inte optimalt. Men det är spekulationer. Jag hoppas att kroppen känns jättebra efter VM och att vi spelar upp HIF i allsvenskan och att jag vill vara kvar i landslaget.

Du är mittback. Mittbackar bygger inte upp lag på annat vis än att de ger stabilitet bakåt. Du kommer inte att anfalla så ofta. Hur mycket tillför du till HIF?

– Jag kommer att tillföra mina ledaregenskaper förutom mina fotbollsegenskaper på och utanför planen. Det är en stor kravbild i Helsingborg. Det kommer nog att lätta på trycket för yngre spelare att de känner att jag tar ett ansvar för dem.

– Sen tycker jag själv att jag är en ganska spelande mittback som vill starta och dra upp anfallen. Att våga bygga upp bakifrån är den moderna fotbollens ansikte.

Kommer missa födseln

Då hamnar vi återigen på Groningen–Ajax som jag och fotografen Lennart Månsson bilade ner till. Så fort Granqvist bara tog några steg framåt med bollen vid fötterna steg stämningen på läktarna.

– Ha ha. Så var det. Efter mitt mål mot Utrecht ville fansen alltid att jag skulle dribbla. Det var en fantastisk period i Holland. Jag trivdes jättebra.

Granen gjorde en dribblingsräd över hela planen och satte bollen i mål redan i sin premiärmatch för Groningen. Ett mål som var med i diskussionen om årets mål.

Var har du utvecklats mest?

– Usch, jättesvårt. Vill nog påstå att jag utvecklats i alla klubbar men på olika sätt. I England (Wigan på lån 2007–2008) fick man farten och duellspelet. I Italien (Genoa 2011–2013) det taktiska. I Holland (Groningen 2008–2011) det mer tekniska och offensiva och sen i Ryssland lite mix av allt.

– Själv tycker jag att jag under mina fem år i Ryssland har peakat min karriär. Nu är jag som bäst.

Att bli sportchef efter den aktiva karriären är en fundering han själv har haft.

– Jag har idéer om vad man kan göra i rollen och jag vill absolut vara kvar inom fotbollen. Den största skräcken är att fotbollen helt plötsligt är slut och sen har du ingenting och sitter hemma i soffan. Kan vara kul i en månad men sen vill du igång. Jag är rastlös och vill ha någonting att göra.

Är du intresserad av att bli tränare?

– Det har jag varit under hela min tid i fotbollen. Vi får se om det finns kvar en möjlighet att ta en utbildning under tiden som spelare eller sportchef.

När kommer nästa barn?

– I juli. Mitt i VM. Perfekt. Men jag har varit med på det första så hon kommer att acceptera att jag är borta om vi gått vidare i VM.

Kan bli en större klubb

Fast även om Andreas Granqvist presenterades inför cirka 400 fans i Olympias sportbar under söndagseftermiddagen är det inte helt hundra att han drar på sig den röda tröjan med nummer fyra i höst.

Granqvists skicklige agent Martin Dahlin har alltid hyllat Granen som en av sina absolut största spelare med potential att spela i de allra största klubbarna.

– Det har inte kommit några bud som varit på de nivåerna att jag tänkt annorlunda ännu, men de kan komma. Då får vi se hur de och HIF kommer överens. Vi får se vad som händer, säger Andreas Granqvist.

Foto: ANNA BERG

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.