Noll segrar – men medaljen säkrad

Uppdaterad 2016-10-10 | Publicerad 2016-06-30

Portugal straffade Polen

Portugal har säkrat en EM-medalj – utan att ha vunnit en enda match under ordinarie tid.

Efter tre raka kryss och en övertidsseger straffsköt sig Portugal till segern mot Polen i kvartsfinalen.

– Folk kritiserar oss, men vi bryr oss inte, för vi är i semifinal, säger Renato Sanches på presskonferensen efteråt.

Robert Lewandowski presenterade sig och Renato Sanches fick sitt internationella genombrott. Sedan bestämde sig Portugal och Polen för att det var färdigspelat i EM-kvartsfinalen.

Efter en mållös andra halvlek och en händelsefattig förlängning gick matchen till straffar.

Quaresma säker

Där dröjde det till den näst sista straffomgången innan avgörandet kom. Kuba Blaszczykowski sköt till höger men Rui Patricio var snabbt nere och räddade intill sin stolpe.

– Det är en stor glädje och nu har vi en stor utmaning i nästa match. Men vi är mycket glada nu och måste jobba lika hårt i nästa match, säger Renato Sanches i TV4.

När Ricardo Quaresma sedan satte sin straff var saken klar. Portugal är i semifinal – utan att ha vunnit en enda match.

Efter tre raka kryss i gruppspelet (mot Island, Österrike och Ungern) gick Portugal till åttondelsfinal som tredje bästa grupptrea och tog sig därifrån vidare till kvartsfinal genom övertidssegern mot Kroatien. Nu är som sämst en bronsmedalj säkrad (då EM inte har någon bronsmatch och därmed två treor som sedan 2012 båda får bronsmedaljer).

Renato Sanches är också inne på att Portugal nu måste se till att ta en seger under ordinarie tid i semifinalen mot Belgien eller Wales.

– Ja, det måste vi. Det är alltid vårt mål. Vi fick en tuff matchinledning men stod upp bra.

Rekordung målskytt

Annars var det en match som fick en bländande start. Redan efter en minut och 40 sekunder bröt Robert Lewandowski sin EM-måltorka när han placerade in 1-0.

Det tvingade Portugal på offensiven och det var en ung talang som tog tag i det. Renato Sanches briljerade från sin centrala position och såg på egen hand till att kvittera.

Efter 33 minuter bröt 18-åringen in, väggspelade med Nani och dunkade in 1-1 via en försvarare. Målet var Sanches första i landslaget, kom i hans första start för Portugal och gör honom dessutom till EM:s tredje yngste målskytt genom tiderna och den yngste i en EM-slutspelsmatch.

Sedan valde Portugals förbundskapten Fernando Santos att flytta ut Sanches till en kant för att täppa till defensiven. Samtidigt övergick också Portugals anfallsspel till att enbart handla om en frustrerad Cristiano Ronaldo som missade chanser.

Men det räckte i ett EM där segrar inte är något krav för att gå långt.