Ett avancemang till Premier League, till ett värde av minst två miljarder kronor.

Det låg i potten i Championships sista omgång och mötet mellan Middlesbrough-Brighton.

Efter 1–1 säkrade Middlesbrough en direktplats till Premier League.

Gaston Ramirez fick ett rejält köttsår.

Den sista omgången i Championship innebar en osannolik avslutning. Tvåan Middlesbrough tog emot trean Brighton & Hove Albion. Inför matchen stod båda lagen på 88 poäng, där Middlesbrough satt i förarsätet då de hade två måls bättre målskillnad. I potten en plats i Premier League. Och en inkomst på minst två miljarder kronor. Matchen bjöd, som förväntat, på stor dramatik.

Frisparkar bakom målen

Det var Middlesbrough som tog ledningen och kopplade ett järngrepp om Premier League-platsen. I den 19:e minuten slog Gastón Ramírez en frispark från högerkanten, vilken veterananfallaren David Nugent kunde hinna upp innan den ledde till en inspark och på ett inslag spela snett bakåt till Christian Stuani. Anfallaren kunde enkelt stöta in sitt första mål 2016 och göra 1-0. Trots att 'Boro' hade flera bra chanser kunde de inte utöka ledningen och tio minuter in på den andra halvleken kvitterade istället Brighton.

I ett liknande frisparksläge som Middlesbrough tagit ledningen på hittade Anthony Knockaert till Dale Stephens som snyggt kunde nicka bollen över Dimitrios Konstantopoulos i Middlesbrough-målet och se bollen leta sig in i det högra hörnet. Några minuter senare skulle Dale Stephens återigen hamna i blickfånget, då på ett negativt sätt.

Återvänder efter sju år

I den 59:e minuten hoppade mittfältaren, med dobbarna först, in i Gastón Ramírez på mittplan. Domaren Mike Dean kavlade först upp ett gult kort men när Ramírez visade upp ett stort köttsår ändrade sig Dean och gav istället Stephens ett rött kort. Uruguyanen kunde i sin tur, av naturliga skäl, inte spela färdigt matchen utan fick istället bäras ut på bår.

Även om det blev en intensiv avslutning med två vilt kämpande lag lyckades Middlesbrough, med en man mer, hålla undan och säkra Premier League-platsen. Därmed återvänder den nordengelska klubben till Premier League efter sju år i andradivisionen.

– Du kan inte vara mer stolt över den här gruppen av spelare, den här publiken, den här ordföranden. De är mer än förtjänta av det. Jag vill bara säga tack så mycket än en gång, för det är fantastiskt för mig, sade managern Middlesbroughs manager Aitor Karanka till Sky Sports efter slutsignalen.

Även försvararen Ben Gibson uttalade sig om avancemanget.

– Vi har alla drömt om det här, att som Championship-spelare ta oss tillbaka till Premier League, och jag som som lokal kille vet hur mycket det betyder för mig, för vår stad, för min familj.

Tidigare i veckan säkrade Burnley avancemang till Premier League. Brittiska medier rapporterade då att platsen var värd 2,3 miljarder kronor men BBC och revisionsbyrån Deloitte har dock valt att inte räkna med en ökning utav reklamintäkterna utan enbart angett de fasta summorna. Prispengar och fallskärmsavtal innebär att Premier League-avancemanget är värt minst två miljarder kronor, någonting som är beräknat på att Middlesbrough slutar sist i Premier League nästa säsong.

För Brighton väntar nu playoff, där de i semifinalen ställs mot Sheffield Wednesday. I den andra semifinalen möts Hull City och Derby County.