Det här var en stor kväll för fotbollen

PARIS. I höstens mest kittlande fotbollsomgång gjorde årets mest upprivande samhällsfråga sig påmind på Parc des Princes.

Och så kom det sig att sportens två mest utskällda klubbar gjorde säsongens mest meningsfulla markering.

När publiken äntligen var välkommen tillbaka till engelsk fotboll i helgen firade Millwalls supportrar med att bua ut sitt lag när de knäböjde inför avspark mot Derby County. Det var lite av en chock för spelarna och oerhört genant för Championship-klubben från södra London, som tog avstånd från hela händelsen.

Black lives matter-rörelsen har växt sig medialt stark ungefär samtidigt som den globala coronapandemin satt världen i karantän. På flera håll var det just George Floyds död i Minneapolis, orsakad av horribelt polisövervåld i våras, som bröt stiltjen och fick miljoner människor att bryta mot utegångsförbud och restriktioner och gå ut på gatan och visa sin vrede.

Symbolisk ritual

Det snabba knäböjande som föregår de flesta engelska fotbollsmatcher numer har blivit en symbolisk ritual. I andra ligor och landslag har saken varit betydligt mer laddad, bland annat har det svenska herrlandslaget valt att inte knäböja, medan damlandslaget – självklart, höll jag på att skriva – gör det.

Och i den snåriga identitetspolitiska vokabulären och kultursidesdebatterna om huruvida Black lives matter-rörelsen är ett politiskt kamporgan eller inte har möjligen själva kärnfrågan försvunnit.

Mellan Paris Saint-Germain och Istanbul Başakşehir blev den akut aktualiserad, direkt från gräset.

I tumultet efter att den rumänske fjärdedomaren på Parc des Princes ska ha hänvisat till Başakşehirs assisterande tränare Pierre Webo som ”den svarte” vägrade turkarna fortsätta matchen så länge fjärdedomaren fanns kvar på planen.

Och i en mycket ovanlig manifestation av solidaritet klev Paris Saint-Germain och Başakşehir av planen sida vid sida. Inte för att klyva hårstrån i kulturkriget, inte för att glänsa i världens största klubblagsturnering, utan för att gemensamt visa att ingen förtjänar att bli kallad ”den svarte” på jobbet.

Inte ett pip från arrangören

Och Uefa? Inte ett pip kom från Champions League-arrangören på över två timmar, en organisation som genom åren för all del haft förtvivlat svårt att bestämma sig för om antirasism är en politisk markering eller inte, men som åtminstone via mediala kampanjer med intima spelarnärbilder ”visat rasismen rött kort”.

Det saknas inte ironi i den här historien, när blingbling-qatariska PSG och Erdogan-auktoritära Başakşehir blir martyrer för samtidens mest brännande globala rättvisefråga.

Men fotboll spelas i slutändan av människor och människor har moraliska kompasser – eller i alla fall ett finger i luften – också när de råkar vara fotbollsspelare.

Och det går inte att undgå att konstatera att den internationella fotbollen på ett årtionde gått från att vara en arena för apljud och inkastade bananer till att just nu stå högre upp på antirasismens barrikader än resten av samhället.

Sensationellt undermåligt

Ovetandes om kalabaliken i Paris öppnade Manchester United bortamötet med Leipzig på ett sensationellt undermåligt sätt. Emil Forsberg och kompani hade 2–0 efter mindre än en kvart – strax efter kvarten hade Forsberg själv ett jätteläge som han brände. Det skulle bli 3–0 ändå, av Justin Kluivert med tjugo minuter kvar att spela. Det skulle bli 3–2 också, när Bruno Fernandes satte en straff och Paul Pogba nickvräkte in nästa reducering. Det skulle dessutom bli bisarrt nära självmål för Leipzigs Nordi Mukiele i de sista spelsekunderna. Men Julian Nagelsmans gäng höll ut och skyfflade Ole Gunnar Solskjaers mannar ut ur turneringen. Och det hade förstås varit kvällens huvudnyhet om vi inte haft Paris.

Vad som händer med den avbrutna matchen där är ännu oklart, det senaste är att den ska spelas i morgon onsdag.

Vad som händer med rasismen får vi se, men den tar sällan en längre paus. Ikväll knäböjde Ilias Chair och Bright Osayi-Samuel på the Den när de gjort mål för Queens Park Rangers mot Millwall i den engelska andradivisionen.
Det var, på det hela, en stor kväll för fotbollen.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.