Påpekandet som kan fria SvFF hos DO

Publicerad 2019-09-09

Att spela i landslaget kan inte jämställas med att vara anställd.

Påpekandet kan fria Svenska fotbollförbundet hos Diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Så som vi ser det kan man som landslagsspelare inte anses vara arbetstagare i diskrimineringslagens mening, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Flera gånger per säsong drar några av Sveriges bästa spelare i fotboll på sig den gula landslagströjan.

Det ska ses som ett hedersuppdrag, menar Svenska fotbollförbundet. Spelarnas arbetsgivare är, även under landslagsperioderna, klubbarna som de tillhör.

– Man är som spelare i våra landslag inte anställd av Svenska fotbollförbundet utan man blir kallad till ett uppdrag vid varje enskilt tillfälle, säger Håkan Sjöstedt, SvFF:s generalsekreterare.

Vill få frågan prövad

När Svenska fotbollförbundet nu utreds av Diskrimineringsombudsmannen för att inte vara jämställda i sina ersättningar till dam- respektive herrspelarna i de svenska A-landslagen, vill man få frågan prövad.

DO har i sin begäran hänvisat till 2 kap. 1§ diskrimineringslagen, som avser diskriminering inom arbetslivet.

Svenska fotbollförbundet välkomnar granskningen men påpekar i sitt yttrande till DO att en förutsättning att den lagen ska vara möjlig att tillämpa måste det handla om ett anställningsförhållande.

– När man blir uttagen för att representera Sverige är det ett hedersuppdrag. Det är inte ett alternativ till den anställning man har i sin förening. Sen ska man få någon form av ersättning och då ska det finnas en skälighet i det.

– Det här är ett uppdrag och ej en anställning, så per definition är vi inte en arbetsgivare. Det finns inga garantier för att man blir uttagen till nästa landskamp, påpekar Håkan Sjöstrand.

”Principiellt viktig fråga”

I yttrandet, som Sportbladet tagit del av och som inkom till DO under fredag kväll, pekar SvFF i flera punkter att förbundet inte kan anses vara arbetsgivare.

– Så som vi ser det kan man inte anses vara arbetstagare i diskrimineringslagens mening eftersom det inte handlar om en anställning, vilket vi också tolkar att domstolspraxis stödjer. Man har sin lön och sin anställning i klubben och blir uttagen i landslaget vid varje tillfälle. Vår bedömning delas av Arbetsgivaralliansen, som besitter kunskaper i arbetsrätt, säger Håkan Sjöstrand som påpekar:

– Det är en principiellt viktigt fråga för hela idrottsrörelsen, där RF (Riksidrottsförbundet) delar vår uppfattning. Vi tycker att det är bra att man granskar detta.

Sportbladet har på morgonen varit i kontakt med Clas Lundstedt, pressansvarig på DO. Han bekräftar att yttrandet kommit in.

DO ska nu gå igenom materialet och hur lång tid det kommer att ta kan inte Clas Lundstedt avgöra.

– Det är ett ganska omfattande material, poängterar Clas Lundstedt.

En av frågorna som ska granskas är påpekandet ovan.

– Absolut, det är en av de saker DO har att ta ställning till, säger Clas Lundstedt.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.