Fortsatt pengabehov för ÖFK: ”Vi har en tro”

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Tio miljoner på tio dagar.

Dit har inte Östersund kommit.

Nu ber den allsvenska klubben om fortsatt hjälp för att lösa ekonomin.

– Det är klart att vi inte nått våra mål, så är det ju, säger klubbens ordförande Maria Wilén till Sportbladet.

Allsvenska Östersunds FK är i en akut ekonomisk kris.

Förra månaden gick klubben ut med att de behövde få in tio miljoner kronor på tio dagar – för att undvika konkursrisk, något som drygt en vecka senare följdes av ett officiellt besked att de nu hade pengar för att betala ut löner till spelare och anställda.

Så sent som i dag, två veckor efter beskedet, kom uppgifter om två kronofogdsskulder för klubben, som tidigare under veckan försökt få in pengar genom bland annat halsduksförsäljning.

I ett pressmeddelande på sin hemsida meddelar nu klubben att de ännu inte nått de tio miljonerna de behöver.

”Av de 10 miljonerna som kortsiktigt efterfrågades, har drygt 5 mkr säkrats och 2 mkr lovats men ej ännu inkommit. Säkrandet av större finansiärer är ett stort arbete och kräver en stor del av styrelse och VDns tid dessa dagar”, skriver ÖFK på sin webbplats.

– Tio dagar är en ganska kort tid. Men det är helt klart så att vi i dag har förfallna skulder. Skulderna förfaller allt eftersom de tio dagarna förlängs, säger klubbens ordförande Maria Wilén.

”Det är spekulation”

Enligt informationen som publicerats på ÖFK:s webbplats kommer klubben även att införa ”en barometer med status över intjänat kapital för att visa hur långt vi tillsammans nått och för att visa hur långt det är kvar till vårt kortsiktiga mål, samt långsiktiga (årets slut)”.

– Det pågår mycket intressanta finansiärsupplägg nu under dagarna. Vi har en tro på att vi kan lösa situationen.

Är konkursrisken större eller mindre nu?

– Jag vill inte kommentera det. Det är spekulation. Vi är där vi är, säger Wilén och lägger till:

– Vi har som ambition i klubben att göra det mest riktiga och att följa de lagar som finns för ett aktiebolag. Det är det absolut primära i dag. Det är oerhört viktigt att omgivningen och externa verksamheter vet att vi bedriver ett aktiebolag. Att alla har respekt för att vi vill hantera det så sakligt som möjligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.