GULDPLAN 2020: KOPPARBERGS GÖTEBORG

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Tredje året gillt?

Fram till den 14 april trodde vi nog att Kopparbergs Göteborg var redo för SM-guld.

Sen ändrades förutsättningarna. Men inte målsättningen.

Placering 2019:

Andra plats för andra året i rad. När Rosengård vann ytterligare en titel var Kopparbergs fyra poäng efter. Efter den mer osannolika andraplatsen 2018, när laget slog Rosengård i sista omgången, blev 2019 mer ett kvitto på klubbens status. Efter två år med andraplatser är hungern på guld stor bland både spelare och ledare.

Emma Kullberg.
Foto: JOACHIM ARONSSON / BILDBYRÅN
Emma Kullberg.

Nyckelperson:

Emma Kullberg. Värvades i vintras till en redan stark backlinje och är nu försvarets kugge. Detta efter att försvarsklippan och ledargestalten Beata Kollmats knä skadat sig svårt tidigare i våras och missar hela säsongen. Klubben höll det länge hemligt, men Sportbladet kunde avslöja bakslaget den 14 april. Emma Kullberg har vanan att agera centralt en trebackslinje från fjolåret i KIF Örebro, men fungerar också fint om Kopparbergs väljer att spela med fyrbackslinje. Debutant i landslaget förra hösten och med en fin spelförståelse, snabbhet och bra passningsfot blir hon viktig.

Truppläget:

Har smalnat av under våren när två nyckelspelare fått lämna planen: backen Beata Kollmats, som är knäskadad och mittfältaren Elin Rubensson som ska bli mamma. Men Kopparbergs kommer att värva spelare. En mittback är på väg, sannolikt kan det bli en mittfältare också. Offensivt är laget starkt även om Rebecka Blomqvist har en bit kvar till full form. Det som saknas i truppen är en mer klassisk yttermittfältare, men det behovet finns inte då ytterbackar eller wingbacks får göra breddjobbet. Eller för att tala ett tydligare språk: lagets finskor springer tills motståndarna däckar.

Vi väntar spänt också på om Hanna Wijk, en supertalang från Lerum, är i klass med Rosengårds Hanna Bennison eller om det bara är klubbens presschef Tore Lund som har satt förväntningarna för högt.

Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Mats Gren.

Tränarsituation:

Mats Gren, före detta sportchef i IFK Göteborg, har tagit över efter Marcus Lantz. Gren deltog själv i processen för nyrekrytering, när ordförande Peter Bronsman frågade: är det kanske du som ska bli tränare. Så blev det trots att det bland de många sökande sägs ha funnits erkända namn som Olof Unogård, från Linköping. Mats Gren delar på ansvaret med Jörgen Ericson, som står för kontinuitet och var assisterande under Lanzt. En styrka i assisterande tränaren Jane Törnqvist som är skicklig fysiologiskt och har erfarenhet som före detta landslagsspelare.

Ekonomi:

Här rinner pengarna stadigt från huvudsponsorn. Men klubben har dessutom ökat sin sponsorpark med flera större samarbetspartners. Bland dem Prioritet Finans med vd:n och fotbollsälskaren Nils Wiberg i spetsen. Enligt GP är samarbetet totalt värt 3,9 miljoner kronor över de tre samarbetsåren.

Men samarbetet med partners prövas i coronatider när aktiviteter ställs in och matcherna dröjer.

Finns det en risk att någon av dem drar sig ur?

– Det finns det alltid, men det är ingen som kommit till oss och sagt något. Saker kan hända och kanske extra i dessa tider, säger ordförande Peter Bronsman.

Ekonomin är god, under kontroll enligt Peter Bronsman. 2018 hade klubben en omsättning på 10,7 miljoner i omsättning och Champions Leaguesäsongen 2019 var den uppe i 13,1 miljoner.

Matcherna var från början planerade att spelas på Gamla Ullevi den här säsongen, men det har inte med ekonomi att göra menar Peter Bronsman, utan för att ha en ostörd spelordning och slippa dela arena.

Det finns pengar för att värva nya spelare under försommaren och prio ligger på en mittback.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Jennifer Falk.

Målvakt:

Här är det landslagsnivå. Jennifer Falk, 27 år, tredjemålvakt i Sveriges VM-lag förra sommaren, och holländska Loes Geurts, 34 år. Här finns både rutin i Geurts och en mod samt reaktionssnabbhet hos Falk. Betydligt fler matcher för Falk från start förra säsongen.

Dystrare är att trotjänaren Catrine Johansson tvingas sluta till följd av en hjärnskakning förra säsongen.

Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Emma Kullberg (mitten) under träningsmatch i februari.

Backar:

Tung smäll för backlinjen när Beata Kollmats skadade sig. Emma Kullberg och Emma Berglund är i grunden lagets enda mittbackar, men Natalia Kuikka löser den uppgiften också. Mittfältaren Filippa Curmark har fått ta klivet ner, men Kopparbergs lär värva in en mittback. Emma Kullberg får en tung roll centralt i en trebackslinje och då agerar löpmaskinerna Kuikka och Emma Koivisto som wingbacks. Spelar laget med en fyrbackslinje blir de ytterbackar.

Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Julia Zigiotti.

Mittfältare:

Här finns både hjärna och fina fötter i Julia Zigiotti, hennes ungdomslandslagsvän Filippa Angeldahl som värvats och balanserande norskan Vilde Böe Risa, om hon väljer att förlänga. Förhandlingar pågår men det finns en risk att hon lämnar och då blir det kris eftersom Elin Rubensson tar en paus. Rivigheten på mittfältet står Julia Roddar för.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Stina Blackstenius.

Anfallare:

Här fanns sedan tidigare Pauline Hammarlund och Rebecka Blomqvist. Tillsammans gjorde de 23 mål förra säsongen. Sen kom chocken: Stina Blackstenius blev klar efter en dom i Fotbollförbundets skiljenämnd. Det blir tajt på topp och Kopparbergs kommer att spela med två anfallare. Blackstenius förändrar delvis sitt spel nu till att bli vassare i boxen och klara av att spela mer felvänd i speluppbyggnaden.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Linda Sembrant.

Drömvärvning:

Linda Sembrant har förlängt ytterligare ett år med italienska Juventus, men skulle den italienska fotbollen drabbas hårt efter coronakrisen så kanske en återkomst i Kopparbergs kan vara ett alternativ. För Göteborgslaget hade det varit en enorm tillgång att få en meriterad landslagsback med pondus när man går in i Champions Leaguespel i höst.

Mer realistisk värvning:

Ett oväntat transferfönster på vid gavel kan vi räkna med att Kopparbergs trupp fylls på, inte minst med en ny mittback efter skadan på Beata Kollmats. Det lär dyka upp en mittback in om kort på Valhalla IP, men förmodligen inget känt namn. Vi väntar på Fröken X.

Prognos:

Med Emma Kullberg och Filippa Angeldahl klara inför säsongen kändes Kopparbergs Göteborg som den tydliga guldkandidaten.

Men efter skadan på Kollmats och en graviditet för Elin Rubensson har läget förändrats. Klarar truppen ett hårt matchande? Förstärkningar är på väg, men blir de tillräckligt bra?

Det återstår att se, men vad är det vi egentligen får se.

Vilket spelsystem kommer Kopparbergs att spela med?

– Vi är trygga i två system: 3-5-2 och 4-4-2. Vi har spelare för båda. Två anfallare kommer vi oavsett att spela med, säger tränaren Mats Gren.

Varför har ni inga renodlade kantspelare, mittfältare som slickar linjerna och ger er bredd i spelet?

– Vi har våra löpstarka finskor (Natalia Kuikka och Emma Koivisto) som är bra defensivt och offensivt. De är de som fyller på och de bara kör.

Vilken fotboll vill ni spela?

– Vi ska spela fotboll, men inte bara i sidled utan hitta luckorna framåt. De tankarna har vi förankrat mer och mer.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.