Allsvenskan i fotboll

Ofori: ”Jag blir ledsen i perioder”

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

Han värvades som en allsvensk stjärna.

Två säsonger senare platsar han knappt på bänken.

Vad hände med Ebenezer Ofori?

– Jag blir ledsen i perioder, säger mittfältaren.

Egentligen vill han inte prata med pressen. Ebenezer Ofori är aldrig otrevlig, snarare ett under av artighet, men situationen plågar honom. Sportbladet har försökt intervjua ghananen vid flera tillfällen men bara mötts av en vänligt leende, en fistbump och ett kort ”another time”.

I januari 2020 återvände han hem till allsvenskan efter sejourer i MLS och Bundesliga. Ofori var blott 24 år gammal och det kändes som ett kap från AIK. Tänk att få tillbaka en allsvensk klassmittfältare i så ung ålder! Sebastian Larsson var djupt imponerad av sin nye lagkamrat och hyllade honom under träningslägret i Marbella.

– Där ser man redan glimtar av en riktigt bra spelare. Han har ju kroppsfinter som gör att man hajar till och ibland lurar han även medspelarna när vi tränar. Han erbjuder något nytt till laget.

Halkat ner som fjärdeval

Men 2020 blev ett fiasko för AIK i allmänhet och Ofori i synnerhet. Spelfördelaren passade som så många andra inte in i Norlings nya fotboll, var ofta småskadad och såg ut att vara i en dålig fysisk form. Killen som några år tidigare utnämns till allsvenskans bästa mittfältare var plötsligt inte ens en av de 25 bästa innermittfältarna. Under 2021 har det fortsatt nedåt. Unga egna produkter som Bilal Hussein och tonåringen Yasin Ayari står stadigt före i hierarkin och Ofori har halkat ned som fjärdeval på innermittfältet. Ibland platsar han inte ens i matchtruppen.

Inför derbyt vill Ofori som vanligt helst skynda vidare efter träningen men stannar ändå till för en kort intervju med Sportbladets utsände. Blicken är vänlig men lite sorgsen.

– Det här är fotboll. Det är upp och ner. Jag vill inte prata för mycket om det, men allt jag kan säga att jag är där nere just nu. Sådan är den här säsongen. Jag försöker acceptera det och hantera situationen.

Hur mår du?

– Det är klart att jag är ledsen. Jag är bara en människa. Jag är ett fotbollsproffs och att spela matcher gör mig glad. Så jag blir ledsen i perioder, men jag måste acceptera det och se framåt.

Bartosz Grzelak.

Grzelak: ”Inte bra nog”

Vilken nivå håller du just nu?

– Jag har inte fått chansen att spela. Det är förstås inte bra för min karriär, men jag accepterar det. Sådan är fotbollen. Ena säsongen går det upp, andra så går det ner. Jag tränar hårt och försöker vara fokuserad och hålla mig skadefri. Klart det är tufft, men jag försöker bli bra igen.

Bartosz Grzelak är rakt på sak. Tränaren hyllar Oforis inställning men menar att han inte varit bra nog på fotbollsplanen.

– Konkurrensen blev oväntat tuff för honom när både Hussein och Ayari fick en fenomenal utveckling. De stod i vägen för Ofori. Han har ofta haft bra träningsveckor och hade vi inte haft den konkurrensen hade han nog fått spela. Han har också haft problem med skador. Då tog han sig inte förbi de andra, han nådde inte den nivån.

Har du i träning sett den höga nivå han visat tidigare under karriären?

– Om han hade haft den nivån i träning så hade det varit svårt att hålla honom borta från startelvan. Och då hade vi kanske formerat laget annorlunda, om han varit så pass stark. Men Ofori har inte varit på den nivån.

Larsson: ”Bara en tidsfråga”

Lagkamraten Sebastian Larsson lider med mittfältskollegan.

– Småskador kan verkligen påverka en spelare. Det är tufft att hamna i en sån situation. Alltså det råder ingen tvekan om vilken nivå han har i kroppen. Man ser det allt oftare på träningarna också. Allt handlar om kontinuerlig speltid, man kommer bara till en viss nivå med träning, säger han och fortsätter:

– Men jag är säker på att det bara är en tidsfråga innan vi får se honom från sin bästa sida.

Såväl Larsson som Grzelak betonar att Ofori visat stor professionalitet trots att han knappt får någon speltid.

– Han visar inte sin frustration, även om han såklart känner den. Ofori är enormt skicklig på att lägga den åt sidan och inte påverka laget negativt. Det är en toppenkille, till hundra procent, säger Larsson.

Grzelak fyller i:

– Han för alltid sitt yttersta även om han inte får spela. Är uppmuntrande trots att han bänkas eller om han blir 19:e man i truppen. Visar glädje vid segrar och klappar om alla spelare. Vid förlusten är han lika ledsen. Han hjälper verkligen laget.

Aftonbladet
Ebenezer Ofori under match i svenska cupen.

”Jag kan inte prata om det”

Men sällan på planen, alltså. Ofori har startat tre matcher i år och AIK förlorade två av fajterna.

Tycker du att du behandlats orättvist, Ofori?

– Det är fotboll. I dag drabbar det mig, i morgon kan det vara någon annan. Jag försöker hjälpa laget, som ju gör en bra säsong.

Expressen rapporterade om att utländska klubbar ville köpa loss dig, men att AIK sa nej. Hur ser du på det?

– Jag kan inte prata om det. Sorry.

Det är dags att avsluta det korta samtalet. Lagkamraten Erick Otieno väntar på att få lämna träningsanläggningen med Ofori och mittfältaren är sugen på att dra. Men han avslutar med ett par kraftfulla ord.

– Jag kan till hundra procent komma tillbaka till den form jag visade senast i AIK. Jag tror till och med att jag kan spela ännu bättre än vad jag gjorde då.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Sänkte AIK med dubbla klassmål

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll

Djurgårdens IF Fotboll