Håkan Mild ny klubbdirektör i IFK Göteborg

Av: Mattias Karlsson, Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Håkan Mild blir ny klubbdirektör i IFK Göteborg.

Max Markusson lämnar sitt uppdrag.

– Jag blev lite överraskad, men är jätteglad över att ha fått den här frågan, säger Mild i en digital presskonferens.

Håkan Mild har tidigare spelat för IFK Göteborg i 15 säsonger och har också varit sportchef i klubben i nio år fram till 2014.

49-åringen kommer närmast från sex och ett halvt år som expertkommentator för Radiosporten.

IFK Göteborg har haft en tuff säsong i allsvenskan och i december lämnade Kennet Andersson sina uppdrag i den sportliga ledningen.

Utrensning i klubben

Efter säsongen fick också administrativt ansvarige Alf Westerberg och analytikern Linda Breding sluta.

Nu lämnar även klubbdirektören Max Markusson och ersätts av Håkan Mild. Max Markusson tillträdde sin tjänst sommaren 2018.

Under säsongen fick Poya Asbaghi sparken som huvudtränare på grund av de dåliga resultaten. Han ersattes av Roland Nilsson och i veckan blev William Strömberg klar som ny assisterande tränare.

Pontus Farnerud har varit kvar som ensam sportchef.

Vid en digital presskonferens säger klubbens ordförande Mats Engström:

– Det är dags för IFK Göteborg att lämna omställningsfasen och fokusera på kärnverksamheten. Det blir en naturlig tidpunkt att växla ledarskap. Styrelsen har lagt fast att det är dags att gå in i en ny fas i vår verksamhet. Gemensamt med Max Markusson (avgående klubbdirektör) har vi kommit fram till att ett nytt ledarskap behövs. Beslutet har tagits i närtid.

Mild lockar Berg och Wendt?

Håkan Mild:

– Jag blev lite överraskad när jag fick frågan. Jag är jätteglad över att ha fått den. För mig betyder IFK Göteborg otroligt mycket.

– Det gäller att vilja otroligt mycket och där tror jag att jag kan tillföra, säger Mild. Jag räknar med att börja jobba i morgon (onsdag). Jag ska presentera mig och berätta för alla medarbetare vem jag är och lyssna på vad de har att säga.

Under Milds tid som tidigare sportchef i IFK Göteborg fick spelarna Marcus Berg och Oscar Wendt sina stora genombrott i klubben.

Nu vill Blåvit locka hem storstjärnorna till klubben.

– Jag får sätta mig ner och prata med Pontus Farnerud om det här. Är de på gång så är det två riktigt, riktigt bra spelare.

Hur kan du påverka dem?

– Jag tror Pontus (Farnerud) klarar av att påverka dem minst lika bra som jag. Men visst har jag en relation med killarna och tycker väldigt mycket om dem. Det kanske kan vara positivt, säger Mild.

Lämnar med ekonomisk kompensation

Avgående klubbdirektören Max Markusson om att han lämnar uppdraget:

– Privatpersonen och familjemänniskan känner att det här är rätt bra efter nära tre slitsamma år. Jag har två äldre barn, men nu ska jag och min sambo få vårt första gemensamma barn senare i vår. Det känns skönt att kunna ägna familjen lite mer tid.

– Yrkesmänniskan i mig gillar utmaningar, men det krävs också enormt mycket energi för att orka vara med och ta nästa steg med IFK Göteborg. Där har klubben gjort ett mycket bra val i Håkan Mild.

Hade du velat fortsätta?

– Det finns inget rakt svar. Det här är en bra lösning. Jag har haft en bra diskussion med Mats Engström (klubbens ordförande).

Markusson lämnar rollen som klubbdirektör med en ekonomisk uppgörelse som han inte vill diskutera detaljerna kring.

– Går man på dagen så har man oftast sådana saker reglerade i sitt avtal. Jag kan ta det lugnt ett tag och behöver inte panta burkar för att få ihop det ekonomiskt, säger Max Markusson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.