Så blev yoga en del av toppfotbollen

Uppdaterad 2020-04-20 | Publicerad 2019-12-25

I takt med att antalet matcher blir fler och tempot högre gör fotbollsspelare allt för att hålla kropp och sinne i trim.

Ryan Giggs, Eden Hazard, Dele Alli och många andras hemliga vapen är inget mindre än... Yoga.

– Jag är övertygad om att det förlängde min karriär med ytterligare tio år, säger Giggs.

Följ ämnen

Dele Alli småler. Han har precis fått frågan ”vad är skillnaden mellan den tidigare Dele och den nuvarande” av en journalist på presskonferensen inför mötet med Olympiakos.

– Ju äldre jag blir desto mindre klarar min kropp av att göra, förklarar mittfältaren och utvecklar:

– Så jag lägger ner mycket tid vid sidan av planen, särskilt på mina ljumskar eftersom jag har haft en del problem med dem. Jag är öppen för att testa allt. Varenda liten procent som kan hjälpa.

Förutom det komiska i att en 23-åring pratar om sin kropp likt en människa som närmar sig pensionsålder snuddade han vid en av sina nya stärkande vanor: Yoga.

Giggs en pionjär

Alli är en av många professionella fotbollsspelare som har upptäckt fördelarna med denna uråldriga indiska tradition – men han var långt ifrån först.

Manchester United-ikonen Ryan Giggs, som under 24 år gjorde över tusen tävlingsmatcher, tackar yogan för sin uppseendeväckande långa karriär.

– Jag började med yoga efter att ha missat en stor Champions League-match mot Bayern München på grund av skada, säger Giggs och syftar på säsongen 2001.

– Jag hade dribblat runt på träningen och drog på mig en ljumskskada. Det var inte den första och jag minns hur jag satt i mitt sovrum och tänkte ”det här kan inte fortsätta”.

Giggs, då 28 år, testade allt. Han bytte bil, från en manuell till en automatare för att minska belastningen på benen. Sängen kastades ut för en som sades ge bättre hållning.

– Och så testade jag yoga. Jag är övertygad om att det förlängde min karriär med ytterligare tio år.

Abramovitj tog yoga till Chelsea

Även om Giggs själv aldrig har dolt sin entusiasm för yoga mottogs det med en viss skepsis på de brittiska öarna. Var inte det bara något som trådsmala bohemer sysslade med?

I dag är den generella synen en helt annan. Det menar Isobel Dubois, instruktör på Triyoga Studio i London.

– Det finns ingen typisk yogautövare längre. På senare år har allt fler upptäckt hur viktigt det är att vårda sitt mentala välbefinnande och yogan är ett utmärkt redskap för att göra det, säger Dubois.

Hittills har vi enbart pratat om de fysiologiska fördelarna med yogan men den psykologiska effekten är minst lika påtaglig.

När livscoachen Vinay Menon fick frågan om han ville åka till London och dela med sig av sina metoder till en rysk familj anade han inte att det var ett första steg in i fotbollsvärlden.

Detta var sent 00-tal och mötet skedde i familjens hem i huvudstadens västra delar. Menon, som aldrig hade varit i Storbritannien tidigare, visste mycket lite om personerna som nu intresserade sig för hans arbete och bakgrund.

Efter ett tag frågade de om han hade lust att följa med dem på en fotbollsmatch. Menon påpekade att han inte hade någon biljett men familjen försäkrade att det inte var ett problem. En kort promenad senare befann de sig på kungsblåfärgade Stamford Bridge och det var någonstans här som han förstod att mannen i familjen var Roman Abramovitj.

Oljemagnat, tillika Chelsea-ägare, tillika yogaentusiast.

– Jag hade verkligen ingen aning om vem han var, jag visste bara att han var gift med Dasha, säger Vinay Menon.

Drogba beredde väg – Hazard hängde på

Tio säsonger har passerat sedan den dagen vilket också innebär att Menon gör sin elfte säsong. Abramovitj bad nämligen livscoachen att introducera sina metoder för Chelseas spelare.

Menon kunde visserligen ingenting om fotboll. Men han förstod snabbt att personerna som strök omkring på träningsanläggningen Cobham hade en enorm press på sina axlar.

För att inte ”skrämma i väg” spelarna försökte han hålla introduktionerna så basala som möjligt.

– I den här världen av europeisk fotboll måste de ha undrat ”vem är den här snubben?”, säger Menon. I början trodde de väl att jag sysslade med voodoo eller något.

En dag när han befann sig på Cobham kom lagets dåvarande anfallsstjärna förbi, Didier Drogba. Ivorianen åt lunch med Menon som förklarade vad hans arbete gick ut på. Hur livet hade tagit honom från ett berg i Himalaya till en lyxresort i Dubai och slutligen Chelsea.

Drogba bestämde sig för att ge det en chans. Det räckte för att övertyga fler spelare, så småningom även Eden Hazard.

– Ska jag vara helt ärligt så var min första tanke när jag såg honom ”vem är det där? Vad gör han här?”, säger Hazard.

Belgaren anlände till klubben 2012 och lämnade för Real Madrid i somras. Under sina sju år arbetade han regelbundet med Menon – även om det krävdes en del övertygelse.

– Fotboll handlar i princip uteslutande om stress och press, säger Hazard. Så jag tänkte, varför inte testa?

Hazard: ”Efter en timme kan jag slappna av”

Menons metod fokuserar främst på att finna ”det inre jag:et”, även kallat ”Adhyatma Vidya”. Det är en del av ett program som livscoachen kallar ARPFA (medvetenhet, återhämtning, fokus och prestation) som han menar kan hjälpa professionella idrottare.

Under en session luftas negativa tankar, oro, eller andra blockeringar.

– Jag hjälper dem bara att följa sin egen väg, likt en medlare, förklarar Vinay Menon.

Den från början så tveksamma Eden Hazard kan inte nog hylla Menon och dennes betydelse.

– Man kör en timme med honom och känner bara... Puh!, förklarar Hazard och andas ut ljudligt. Det handlar bara om att lätta på pressen. Efter en timme kan man äntligen slappna av igen.

Giggs: ”Värt att testa”

När Ryan Giggs tog emot BBC:s pris för årets sportpersonlighet 2009 inkluderade han sin yogainstruktör i tacktalet.

För honom var yogan först ett sätt att förebygga skador. Allt eftersom blev det också ett verktyg för maximal återhämtning.

– Dagen efter en match kände jag fortfarande adrenalinrus. Dagen efter det, när jag försökte ta mig ur sängen, gjorde hela kroppen ont, säger Giggs och tillägger att yogan hjälpte honom att förstå kroppens behov bättre.

Den förre storspelaren deltar kontinuerligt i yogaklasser som hålls i närheten av hans födelseort Salford.

– Så många som går dit vet vem jag är. Men jag är bara en del utav en grupp på 25 personer. Jag har aldrig blivit ombedd att skriva autografer eller liknande så jag kan verkligen njuta fullt ut, säger Ryan Giggs.

I slutändan har han samma mantra som Dele Alli:

– Varenda liten procent som kan göra skillnad är definitivt värd att testa.

Källor: New York Times, The Guardian, BBC, Financial Times.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.