Champions League växer – med 100 matcher

Uppdaterad 2021-11-04 | Publicerad 2021-11-03

Fler platser till Europas storklubbar, 100 matcher fler än i dag och ett slopat gruppspel.

När herrarnas Champions League i framtiden ska förändras i grunden skapas en gemensam liga för 36 lag som ska spela tio matcher mot tio olika motståndare.

En gemensam liga för Europas bästa klubbar? Konceptet kanske känns igen från det havererade superliga-projektet i våras.

Precis när det stormade som mest kring de tolv storklubbarnas planer på en utbrytarliga klubbade Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) grunderna för sina tre klubblagsturneringar från och med säsongen 2024–2025.

Med ett helt nytt upplägg kommer det i framtiden att spelas hela 225 Champions League-matcher – att jämföra med dagens 125 – med möjlighet att tjäna ännu mer pengar via avtal med tv-bolagen, och med fler matcher mellan de allra största klubbarna.

Inget gruppspel

Om framtidens Champions League varit här redan nu hade Chelseas mittback Andreas Christensen och Malmö FF:s Antonio Colak endast mött varandra i en match. Från och med hösten 2024 väntar tio matcher mot tio olika motståndare. Arkivbild.

Många detaljer återstår att reda ut i förhandlingar mellan Uefa och olika ligaföreningar, men grundprincipen för det nya formatet är klar.

– Det är många fler fördelar än nackdelar med det nya formatet, säger Niclas Carlnén, vd för Malmö FF, som sedan 2011 har nått sex gruppspel i Champions League och Europa League.

Samtliga Europaturneringar kommer att få samma format, men här går vi igenom framtidens Champions League.

Slopar gruppspelet – skapar liga för 36 lag

Det klassiska formatet med åtta grupper innehållande fyra lag försvinner. I stället införs en gemensam liga för alla deltagande klubbar. I Champions League ska varje lag spela tio matcher mot tio olika motståndare.

– Man vill ha fler intressanta matcher under en längre tid. Nu kan gruppen redan vara avgjord när det är en eller två matcher kvar, säger Niclas Carlnén.

Någon form av seedning kommer att gälla även med det nya formatet. Det innebär att lag av MFF:s kaliber fortsatt kommer att lottas mot de stora drakarna, men endast i ett enkelmöte.

Med lite tur kan ett sämre rankat lag få en krisande storklubb på sin lott – exempelvis dagens Barcelona eller Milan.

– Det gäller att få de stora klubbarna från de stora ligorna vid rätt tillfälle. Här får du fler sådana möjligheter, säger Niclas Carlnén.

Fem hemmamatcher

Fem av matcherna kommer att spelas på hemmaplan och fem på bortaplan. Även här gäller det att ha tur vid lottningen. Det är skillnad att ställas mot Manchester City på Etihad Stadium än hemma i Malmö.

Förändrad väg till åttondelsfinal

De åtta främsta går vidare direkt till åttondelsfinal. Övriga åtta lag plockas fram via ett playoffmöte över två matcher där lagen som placerar sig 9–16 i tabellen lottas mot lag 17–24. För övriga tolv lag är det färdigspelat.

Carlnén tror att de sämre rankade lagen kan vara med och tampas om en playoffplats med upplägget.

– Sedan hur många poäng man faktiskt måste ta vågar jag inte säga, men det är nog några stycken. Det kommer fortfarande vara en väldigt, väldigt tuff turnering.

Utökning av Champions League – fler platser till de stora klubbarna

Champions League kommer att utökas med fyra lag – från 32 till 36 klubbar – och det kommer att gynna storklubbarna mest.

Två platser ska gå till de två högst rankade klubbarna (de fem senaste åren) som inte är direktkvalificerade till Champions League.

Livlina för storklubbar?

Det innebär att om exempelvis Juventus eller Manchester United skulle ha en dålig säsong kan de fortfarande nå Champions League direkt, förutsatt att klubbarna har slutat på en inhemsk ligaplacering som innebär spel i de två andra Europaturneringarna.

– Som representant för en av de mindre ligorna hade jag gärna sett att vi i stället skulle ha haft två eller fler platser i mästarspåret. Att ta sig fram på de sportsliga meriterna är det som jag ser som det viktigaste, säger Niclas Carlnén.

Det så kallade mästarspåret – där Sverige ingår – är kvalvägen för mästarlagen från de ligor som inte har direktplatser till Champions League. Från den kvalgruppen kommer det att finnas fem platser att kämpa om jämfört med dagens fyra.

Den fjärde och sista utökade platsen är vikt för den femte högst rankade ligan i Europa. I nuläget är det franska Ligue 1 och där ska även tabelltrean få en direktplats till Champions League.

+ Tio matcher i en redan fullsmockad kalender?

Frågan är hur tio omgångar ska klämmas in i en redan fullspäckad höstkalender med matcher i såväl inhemska ligor som cuper samt landslagssamlingar.

Framför allt är det problematiskt om Champions League ska sparka i gång vid samma tidpunkt som nu – mitten av september – och om grundserien ska vara färdigspelad före jul.

– Anledningen till att man gör detta från 2024 är för att nuvarande internationella kalender är fastlagd till dess. Här vill man se till att göra en förändring även i den kalendern så att det här kan synkas på ett bättre sätt, säger Niclas Carlnén.

Oklar kvalväg

Hur många kvalomgångar ett svenskt mästarlag måste spela för att nå nya Champions League är oklart, men redan nu spelar SM-guldvinnaren många Europamatcher med tanke på kvalet.

– Malmö FF har spelat åtta matcher i kvalet. Så vi spelar fler kvalmatcher än matcher i gruppspelet.

Å andra sidan lär inte Champions League-grundserien dra i gång i mitten av sommaren, som det nuvarande kvalspelet gör, med tanke på att de stora ligorna har sina premiärer först i mitten av augusti.

TT: Hur ska exempelvis Premier League-lagen få in tio Champions League-matcher med tanke på den inhemska ligan, FA-cupen, ligacupen och landslagssamlingar?

– Den är ju svårare att lösa, men det kan inte jag riktigt svara på. Jag utgår mer utifrån hur vi har det, säger Niclas Carlnén.

Följ ämnen i artikeln