Karikari: ”Tristessen gjorde mig starkare”

Av: Oskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Uttråkad och sysslolös – då blev han en stjärna

Från nedre halvan i Super-ettan till hjälte i Europa League och Stockholmsderbyt.

Kwame Karikari tackar tristessen i Degerfors för sin sensationella utveckling.

– Det var väldigt, väldigt tråkigt att bo där, men det gjorde mig starkare, säger 20-åringen.

Foto: Karikari ville inte bli utlånad till Degerfors, men tog det som en utmaning.

Han har bara gjort fyra allsvenska matcher från start, men ligger redan tvåa i AIK:s interna skytteliga. Kwame Karikari var dessutom en av hjältarna i bragdmatchen – anfallaren gjorde 1–0 efter en rusch över halva planen – mot CSKA Moskva i Europa League-kvalet.

Inte illa för en spelare som i våras inte ansågs redo för allsvenskan. Med bara dagar kvar till seriestarten skickade AIK Karikari till Degerfors på ett lån över vårsäsongen.

”Var besviken”

– Jag var besviken när de berättade det. Det var för sent, bara två-tre dagar innan serien skulle börja. Men när Jens (Andersson, sportchef) berättade hur de hade tänkt så sa jag okej, inga problem.

Planen för utlåningen var att den kraftfulle anfallaren skulle få speltid på en lägre nivå för att sedan komma bättre förberedd till allsvenskan. Och precis så blev det.

– Det har hjälpt mig mycket. Jag kom alltid till träningen innan den började och stannade alltid kvar efteråt och tränade extra.

Du är ambitiös som spelare?

– Ja, det måste man vara. Men det var också bara för att göra någonting. Det var väldigt, väldigt tråkigt att bo där. Det är ett litet ställe där det inte finns något att göra. Jag satt bara på rummet och såg på TV. Men det gjorde mig starkare.

Nebo imponerad

AIK:s assisterande tränare Nebojsa Novakovic tror mycket på Karikari.

– Han var säkert sur och arg när han fick lämna AIK men meningen var att han skulle få speltid. När han kom var hans bolltouch inte bra, men efter tiden i Degerfors ser det bättre ut: touchen och tajmingen är helt annorlunda. Man ser att han har stor potential att nå långt, säger ”Nebo”.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.