Uppdaterad 2018-04-05 | Publicerad 2018-04-04

Liverpool är det enda laget som har vunnit mot Manchester City i årets Premier League – nu har Klopps mannar gjort om om bedriften i Champions League.

Laget chockade City med tre mål på en halvtimme och höll sedan undan till 3–0.

– En milstolpe på vägen mot ny europeisk historia, säger Erik Niva i Viasats studio.

Liverpool inledde aggressivt och pressade City högt, ett spelsätt som gjorde att laget ofta kom till snabba omställningar i början av matchen.

I den 12:e minuten spelade Mohamed Salah fram Firmino i djupet. City-målvakten Ederson räddade Firminos avslut, men på returen var Kyle Walker passiv och Firmino lyckades peta fram bollen till Salah som sköt in den i nättaket via Edersons fingertoppar.

2–0 kom på ett jätteskott från Alex Oxlade-Chamberlain efter 20 minuter. Återigen var det Liverpools höga press som gjorde att bollen till slut landade hos Oxlade-Chamberlain som drog på från sin position utanför straffområdet.

Tio minuter senare utökade Liverpool till 3–0 när Mané nickade in Salahs inlägg från höger.

”Hade förberett oss väldigt bra”

Efter en ursinnig första halvlek var tempot desto lägre i den andra. City dominerade bollinnehavet men matchen slutade 3–0 till Liverpool som nu har en klar fördel inför returen i Manchester.

– Vi hade förberett oss väldigt bra. Vi hade studerat dem grundligt och visste hur vi skulle inleda. De försökte, men vi var helt enkelt ett bättre lag, framför allt i första halvlek, säger Liverpools holländske mittback Virgil van Dijk till Viasat.

Även Liverpools tränare Jürgen Klopp hyllade lagets första halvlek.

– Den var full av kraft, det var fantastiskt försvarsspel, fantastisk fotboll, presspel och kontringar. I andra halvlek spelade vi inte tillräckligt mycket fotboll, de hade säkert 70-80 procents bollinnehav. Vi försvarade oss bra i och runt straffområdet, men vi vill inte spela så. Vi vill hålla i bollen och skapa chanser. Det är bara halvtid, vi har inget att fira än.

”Lugnt och kontrollerat”

Sportbladets Erik Niva kallade Liverpools seger för ”en milstolpe på vägen mot ny europeisk historia”.

– Det mytologiseras så mycket kring just de här Europa-kvällarna på Anfield. Det är bra när det kommer en sån här kväll, för det gör att snacket kommer att spinna vidare ytterligare en generation eller två, säger han i Viasats studio.

Erik Niva var till och med imponerad av Liverpools andra halvlek.

– Det kändes i stora stycken så väldigt lugnt och kontrollerat. Så har egentligen aldrig Liverpool klarat av att spela av en svår match tidigare under Klopp.

Salah linkade av

I returmatchen får Liverpool klara sig utan Jordan Henderson som är avstängd efter att ha varnats för en ful tackling på Raheem Sterling.

Mohamed Salah linkade av skadad i andra halvlek och fick ersättas av holländaren Georginio Wijnaldum. Egyptiern såg dock inte allför nedslagen efter matchen.

– När jag frågade honom efter matchen sa han att det inte var något allvarligt. Jag hoppas att han har rätt, säger Jürgen Klopp.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se