”Är underutvecklade & utanför samhället”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Tränarprofilen om gamla spelare: Är väldigt sorgligt

Patrik Andersson, Jonas Thern, Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson har alla uttryckt missnöje med hur svensk fotboll utnyttjar gamla spelares kompetens.
Patrik Andersson, Jonas Thern, Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson har alla uttryckt missnöje med hur svensk fotboll utnyttjar gamla spelares kompetens.

Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson och Jonas Thern har alla haft åsikter om hur Svenska fotbollförbundet jobbar med före detta spelare i ledarroller.

Nu får de mothugg av tränarprofilen Raymond Verheijen.

– De flesta professionella spelare lever i en bubbla där de är hjältar och alla ser upp till dem. De läser inget, de skriver inget, säger holländaren i Olof Lundhs podcast på Fotbollskanalen.

Fredrik Ljungberg och Patrik Andersson har båda kritiserat Svenska fotbollförbundet för att de inte tar vara på de gamla spelarnas kompetens. Henrik Larsson har i sin tur ifrågasatt den omfattande tränarutbildningen som krävs för att de gamla stjärnorna ska få leda elitlag och Jonas Thern har helt vägrat utbildning.

”Jag kommer aldrig gå den”

– Jag kommer aldrig gå den. Jag har inte ens befogenheter att träna ungdomarna på skolan. Vill de stoppa mig får de komma hit och plocka bort mig. Jag har haft jävligt bra tränare och är man något så när klok kan man ta lite från varje och jobba efter eget huvud. Det behöver inte gå prestige i vad man har för diplom och kurser, sa Thern till Sportbladet 2010.

Nu får svenskarna mothugg av tränarprofilen Raymond Verheijen. 44-åringen har bland annat meriter från FC Barcelona, Chelsea och Manchester City samt Argentinas landslag där han fanns med i ledarstaben vid VM-silvret 2014.

– När de slutar spela finns kunnandet och erfarenheten i huvudet, det finns i dem, men som tränare måste du kunna föra över det till dina spelare. Du måste kunna kommunicera, du måste kunna metoder, du måste vara systematisk, du måste vara pedagogisk och så vidare, säger Verheijen i Olof Lundhs podcast på Fotbollskanalen och fortsätter:

”Borde få länge utbildning”

– Fast dessa spelare har spelat fotboll sedan de var 16 år och tills de blev 36 år och det är 20 år. De flesta professionella spelare lever i en bubbla där de är hjältar och alla ser upp till dem. De läser inget, de skriver inget. De behöver aldrig initiera ett samtal eftersom andra gör det med dem. Så de står nästan utanför samhället och blir underutvecklade personer i den aspekten. Sedan blir de här underutvecklade människorna snabbskolade i tränarutbildningen, det är väldigt sorgligt för dem.

Raymond Verheijen menar till och med att de komprimerade utbildningar som erbjuds tidigare elitspelare borde strykas.
– Vad som borde ske är att de här spelarna borde få längre utbildning, för de måste plugga ikapp de egenskaper som de missat under de senaste 20 åren, som vi vanliga människor får genom att bara leva i samhället. När de har lärt sig allt detta kommer de att bli de bästa tränarna för då kan de dra nytta av all sin erfarenhet. 

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.