Spelet bakom Olsens övergång till Everton

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Robin Olsen blev klar för Premier League-ledande Everton under transferfönstrets sista minuter. 

Själv fick han inte veta om intresset förrän timmar innan.

– Det var lite nerver, säger målvakten själv. 

Robin Olsen såg ut att bli kvar i Roma. Men under Deadline Days sista timmar kom plötsligt uppgifter om att Everton gett sig in i jakten på målvakten.

Efter att transferfönstret stängt bekräftade Premier League-ledaren att målvakten är klar på lån.

– Det hände en hel del i går, men det slutade jättebra. Jag satt med Ponne (Pontus Jansson) och Emil (Forsberg). Det var en lättnad när allt blev klart, säger Olsen som fick höra talas om Everton-intresset först under gårdagen.

– Det blev väldigt, väldigt intensivt i går, men jag tror nog att Hasan har vetat om det i några dagar.

Robin Olsen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Robin Olsen.
Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hasan Cetinkaya.

Mörkade intresset

Olsens agent Hasan Cetinkaya hade mycket riktigt koll tidigare än så, men valde att inte berätta något för sin spelare.

– Jag har mörkat det lite och han har varit lite stressad. Han var inställd på att vara kvar i Roma och ta en plats där så han trodde inte på det när jag tog upp det. Många klubbar har velat ha Robin, men Roma har inte ens velat diskutera en övergång, säger Cetinkaya.

När kom Everton in i bilden?

– I slutet av transferfönstret kan jag säga. Roma ville behålla honom men vi kände att det kanske finns bättre vägar. Robin har sagt sedan dag ett att hans stora dröm är Premier League och i går blev det klart. Det kan inte bli bättre.

Det var dock inte många minuter innan transferfönstret stängde som övergången blev helt klar.

– Det är ett syndrom i England att de gillar det här med Deadline Day så det blev lite stressigt med papprena men vi löste det på ett bra sätt. Allt var påskrivet en timme innan fönstret stängde, men de hade koll på det. Jag hade fyra transfers i går och höll på med Tankovic till AEK Aten, Kristoffer Peterson till Fortuna Düsseldorf och Oussama Idrissi till Sevilla så jag körde all in. Men jag är ganska erfaren kring sådana här dagar och affärer, även om det blev lite stressigt.

”Har växt upp med det”

Pontus Jansson, som följde dramatiken med Olsen på hotellet Scandic Park i Stockholm där landslaget just nu befinner sig, vittnade också om nervösa minuter.

– Ju närmare stängning det kom desto mer stressad blev han. Men både Emil och jag var mer så här: "Ta det lugnt, det kommer lösa sig". Sedan ringde (Carlo) Ancelotti honom med tio minuter, en kvart kvar av fönstret, och då förstod vi alla att det var klart, säger Jansson.

Olsen själv var uppenbart glad över sin nya klubbadress när han mötte media under tisdagen.

– Det har varit ett mål för mig att spela i Premier League. Det är något jag har växt upp med. Jag hoppas och tror verkligen att det kommer passar mig bra. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.