AIK:s vd avgår

Jens T Andersson lämnar AIK Fotboll

Av: Patrik Brenning, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK:s vd och klubbdirektör Jens T Andersson avgår plötsligt.

Ett chockbesked som AIK:s ordförande sörjer.

– Det här är ledsamt. Som klubbdirektör och vd i AIK måste man vara beredd att ta kritik, men i flera fall har den gått för långt mot Jens, säger Robert Falck.

AIK:s sportsliga ledning har under hösten fått utstå kritik med avgångskrav mot såväl klubbdirektören Jens T Andersson som tränaren Rikard Norling. Nu meddelar klubben att Andersson lämnat in sin avskedsansökan.

– Det arbete som jag såg framför mig när jag tillträdde som klubbdirektör har startats och på flera områden också avslutats. Klubben har arbetat hårt, både kort- och långsiktigt, och är redo för ett nytt årtionde med nya utmaningar. Som klubbdirektör för AIK Fotboll har jag haft den stora förmånen att åter få dela arbetsdagar och upplevelser med alla som älskar och följer AIK. Jag vill tacka klubben och alla medarbetare för den fina tiden, säger 47-åringen till klubbens hemsida.

Ordföranden: Jag beklagar

Klubben skriver att det är Jens T Anderssons eget beslut att nu lämna sin post. Styrelseordförande Robert Falck är överraskad och klart bekymrad över beskedet när Sportbladet når honom.

– Det är tråkigt att han väljer att hoppa av uppdraget. Det är bara för oss att acceptera, men min personliga reaktion är att det är ledsamt och tråkigt. Jag och Jens har jobbat bra ihop.

Jens T Andersson.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Jens T Andersson.

Vad lämnade han för skäl?

– Han skickade in sin avskedsansökan nu på morgonen. För lite mer än en timme sedan. Han ska ge en förklaring om sina skäl på söndagens styrelsemöte. Innan dess vet jag faktiskt inte vad han tycker och tänker. Men jag vet att han tycker att kritiken varit väldigt jobbig. Men exakt vad det är som hänt nu vet jag inte.

”Det har gått för långt”

Jens T Andersson har varit hårt ansatt från delar av supporterkollektivet i AIK angående föreningens arbete gentemot polisen och villkorstrappan.

Vad säger du om den kritiken?

– Jens har gjort ett professionellt och bra arbete för AIK. Är man vd och klubbdirektör för AIK så får man vara beredd att ta kritik, men i vissa fall har det gått för långt.

Som när?

– Jag vill inte ge några exempel. Som vd och klubbdirektör måste man vara beredd på kritik men jag kan sträcka mig till att säga att jag tycker att det gått för långt ibland.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Polisens agerande i år kring den så kallade villkorstrappan har upprört AIK:s supportrar.

Är det något hot mot Jens som ligger bakom?

– Nej, det är det inte. Inte vad jag känner till eller enligt min vetskap.

”Svårt att hitta en ny”

Vad tror du den vanliga AIK:aren känner inför avhoppet?

– Jag tror att de känner sig ledsna och bekymrade. Nu ska vi återigen få in en ny högste tjänsteman för AIK. Det var inte länge sedan vi anställde en ny. Det är ett svårt jobb för oss i styrelsen att hitta en ny. Det finns förstås kvalificerade personer, Jens var en sådan, men att vara vd och klubbdirektör för AIK är ett svårt jobb.

Sportbladet har sökt Jens T Andersson men Robert Falck meddelar att den avhoppade AIK-ledaren gör intervjuer först efter söndagens styrelsemöte.

Andersson var sportchef i AIK 2010 till 2013 och fortsatte efter det med samma uppdrag i kroatiska Hajduk Split samt danska AGF. Den 1 augusti 2018 återvände han till Solnaklubben och den nu avslutade rollen som vd för AIK Fotboll AB och föreningschef för AIK FF.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.