Trippier: ”Jag kunde inte kommit till en bättre plats”

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett nytt äventyr i en helt annan liga och fotbollskultur.

Kieran Trippiers övergång från Tottenham till Atlético Madrid var en av sommarens mest överraskande.

Sportbladet har träffat Atléticos nye stjärna i en intervju om bland annat flytten, laget, ligan, den talangfulla lagkamraten och världens dyraste försvarsspelare.

Det har gått ungefär en halvtimme sedan Atlético Madrids trupp anlänt till sitt spelarhotell i centrala Stockholm under fredagskvällen.

Lördagen som väntar innehåller en ny match, mot ett nytt storlag på en ny plats. I detta fall är det Juventus på Friends arena i Stockholm som väntar i den pengastinna försäsongskarusell som går under namnet International Champions Cup.

En försäsong för ett av världens främsta fotbollsklubbar innebär en hel del resande – med andra ord.

– Vi har spelat i USA., Mexiko och förhoppningsvis väntar ännu en bra match för oss här, säger högerbacken Kieran Trippier när han sätter sig ner för ett samtal med Sportbladet.

Att just Kieran Trippier skulle sitta där var det nog ingen, kanske inte ens han själv, som kunde förvänta sig för ett år sedan.

1 av 2 | Foto: Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

”En perfekt tidpunkt”

Vi backar bandet just ett år tillbaka.

Kieran Trippier har precis kommit tillbaka från ett framgångsrikt världsmästerskap med England, där den dåvarande Tottenhambacken presenterade sig på den internationella scenen med sin känsliga inläggsfot och närvaro på högerkanten.

Men skador och svag form gjorde säsongen därpå i Premier League till en att glömma på ett personligt plan för wingbacken.

Det behövdes en ny utmaning – och han fann den i Madrid.

– Det är en utmaning. En utmaning jag ser fram emot. Jag har tittat på mycket La Liga-fotboll genom åren. En väldigt teknisk liga, en spännande liga, en som jag ser oerhört mycket fram emot att spela i. Nu är det bara en vecka bort, säger Trippier.

Det var ju många ögonbryn som höjdes över din övergång. Det är ju inte direkt jättevanligt med engelska högerbackar i Spanien...

– Nej, det är inte många engelska spelare som tar steget för att spela utomlands. Jag vet faktiskt inte varför. Men för mig kände jag att det var en fantastisk möjlighet och en perfekt tidpunkt att uppleva något nytt. Och jag kunde inte kommit till en bättre plats, säger Tripper och fortsätter:

– Det är en enorm klubb. Det är stora förväntningar och jag ville vara en del av detta. Jag har alltid velat spela utomlands sedan jag var liten. En ny liga, andra tränare, så jag ville uppleva detta. Och här är jag nu.

”Hittat varandra väldigt snabbt”

Förutom att det är en klubb som förväntas slåss om titlar på alla fronter så är det också en speciellt krävande miljö som den engelske 28-åringen kommit till. Tränaren Diego Simeones framgångsrecept under Atléticos resa till den absoluta världstoppen har varit fullproppat med kopiöst jobb, laglojalitet och offervilja. Och hårda krav. Något som Kieran Trippier var fullt medveten om när han tog steget i sommar.

Har det varit något som inte varit som du förväntade dig i Atlético?

– Nej, faktiskt inte. När jag sett dem spela i La Liga och Champions League så har man sett kraven som funnits från tränaren. Du jobbar hårt i varje match, varje träning. Ganska likt hur det var i Tottenham. Vi kämpade hårt och gav alltid allt. Men jag visste att det skulle vara svårt att komma hit. Med träningarna. Att anpassa sig. Men om jag ska vara ärlig så har jag känt mig komfortabel mer eller mindre direkt. Grabbarna har fått mig att känna mig välkommen och det finns ingen bättre känsla om du är ny.

Det kanske hjälper också att han är långt i från ensam om att vara just ny. Trots allt är Trippier ”bara” en i mängden av ett antal stora värvningar som gjorts på sistone. Nödvändiga värvningar med tanke på att ”Los Rojiblancos” tagit avsked av stöttepelare som Antoine Griezmann, Diego Godin, Rodri, Lucas Hernandez, Filipe Luis och Juanfran under sommaren.

– Det känns ändå som att vi hittat varandra väldigt snabbt. Men ja, i vissa fall så kan det ta ett litet tag för nya spelare att hitta rätt. Men för mig och detta lag så har alla kopplats samman direkt, säger Trippier.

Om man tittar på målsättning. Är det ligatiteln ni går för?

– Man vill ju inte titta för långt fram. Säsongen har ju inte ens börjat än. Vi vill bara ha inställningen att gå in i varje match för att vinna. Förhoppningsvis är vi där uppe när säsongen närmar sig slutet.

Om Felix: ”Kan nå hur högt han vill”

En viktig nyckel för att det ska bli en säsong som slutar med firande i den rödvita delen av den spanska huvudstaden är en portugisisk 19-åring.

1,3 miljarder kronor krävdes för Atlético Madrid att hosta fram till Benfica för att säkra Joao Felix tjänster.

– En otrolig talang. Att vara så ung och så talangfull... Han kan nå hur högt han vill. Ett nöje att spela med. Förhoppningsvis kommer han ha speciella ögonblick denna säsong, och det vet jag att han kommer ha. Han är en riktigt fin grabb både på och utanför planen.

Med tanke på åldern, prislappen och pressen som kommer med den: Ser ni andra i laget till att försöka ta hand om honom lite extra?

– Priset spelar ingen roll egentligen. Han är en kvalitetsspelare. Alla känner till hans talang. I den unga åldern kommer han gå ut på planen och bara njuta av sin fotboll. Och vissa alla hur bra han är. Jag har sett det på träning och han har visat det på matcher, speciellt nu under försäsongen, så det är en spännande säsong som väntar. Vi hoppas alla att han kan göra mycket mål, skapa mycket målchanser och göra bra grejer för klubben.

Joao Felix är inte den enda fotbollsspelaren som bytt klubb för anmärkningsvärda transfersummor under sommaren. Och då åsyftas inte Kieran Trippiers egna prislapp på knappt 230 miljoner kronor.

Om Maguire: ”Förtjänar allt”

Landslagskamraten Harry Maguire blev ju trots allt världens dyraste försvarsspelare denna sommar när Manchester United betalade 920 miljoner kronor till Leicester för 26-åringen.

Med tanke på vad du kostade, är Maguire värd det priset?

– Det är svårt att svara på. Du vill inte jämföra priser. jag och Harry är två helt olika spelare... Men du ser hur bra han var förra säsongen, hur bra han varit sedan han började spela i premier League. För honom vet jag att prislappen inte blir något problem. Han kommer bara gå in på planen med rätt inställning för han är ett superproffs. Alla har rätt till sin egen åsikt om priset men för Harry, så fort han kliver in på planen, så kommer han bara att ge allt för sitt lag och klubben, säger Trippier.

– Harry har tagit sig hela vägen. League One, Championship, Premier League... Han förtjänar allt för han jobbar så hårt. Att starta i League One och att nu spela för United, en av världens största klubbar. Det är en oerhörd möjlighet för honom. Jag vet att han kommer göra det bra och hans insatser visar att han förtjänar att spela på den högsta nivån. Jag önskar honom all lycka.

Det är nog ingen vild gissning att Harry Maguire skulle önska detsamma för Kieran Trippier i hans nya äventyr.

Ett utlandsäventyr han alltid drömt om.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.