Herrlandslaget i fotboll

Marcus Berg slutar i landslaget efter EM

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

LARNACA. Marcus Berg, 33, debuterade i landslaget 2008.

Inför mötet med Rumänien meddelar anfallaren att EM blir hans sista mästerskap.

Han vill spendera mer tid med familjen och tycker det är dags att kliva av.

– Nu går jag ut med bomben här, jag har inte ens pratat med frugan om det..., säger Marcus Berg.

Marcus Berg är en nyckelspelare i Janne Anderssons landslag. Han gjorde sin första landskamp 2008 i en träningsmatch mot Turkiet inför EM samma år.

75 landskamper och 20 mål senare står han i ett pressutrymme på en fotbollsarena i Cypern och talar avspänt med mediekåren.

EM-kvalavgörandet finns runt hörnet, Rumänien borta på fredag, och Marcus Berg är given från start.

Samtidigt glider samtalet in på vikten av att få spela ett mästerskap till och att han faktiskt på sikt kan få spela ihop med en just nu het Jordan Larsson, Henrik Larssons son som öser in mål i den ryska ligan. ”Henke” och Marcus Berg har spelat i landslaget tillsammans och Jordan-insikten ger perspektiv.

”Göra det bästa och njuta”

Under samtalets gång meddelar Marcus Berg att han slutar i landslaget efter EM kommande sommar. Det blir inget kval nästa höst.

– Det är inte många matcher kvar till man inte är med längre. Det gäller att göra det bästa och njuta och göra så att jag och Sverige får vara med i ett mästerskap igen start, säger Marcus Berg.

På frågan om ett eventuellt EM för Sveriges del blir hans sista mästerskap svarar han först så här:

– Förmodligen, ja.

Du ser dig inte spela ett kval nästa höst?

– Nej, det kan jag nog säga på rak arm att det blir det sista. Jag har fru och tre barn hemma, man vill försöka spendera så mycket tid som möjligt med dom. Karriären är inte heller för evigt, man känner att så länge man varit med och presterat så har det varit kul men det finns ett liv på sidan av som man vill ge mer tid. Även om man kan vara med i gemet länge så kan man ge mer tid till familjen.

Hustrun Josefine Ringblom Berg kände dock inte till makens beslut. Men Berg tar sats och på den raka frågan om han fattat sitt beslut säger han:

– Nu går jag ut med bomben här, jag har inte ens pratat med frugan om det..., säger Marcus Berg med ett skratt.

Men hon lär bli glad förstås?

– Ja, men absolut. Hon har stöttat mig oerhört. Hon är hemma med tre barn och sköter om hemmet. Man får lite dåligt samvete, samtidigt vet hon att jag får leva min dröm och det är klart att det betyder mycket för henne och barnen också. Det är något som vi i familjen kan se tillbaka på och vara stolta över sen.

Han tror att beslutet kan innebära att han förlänger klubbkarriären ett tag. Kontraktet med Krasnodar går ut nästa sommar.

Bästa landslagsminnet, då Marcus Berg?

– VM såklart. Att vara med och spela landskamper, det är inte alla få göra. Att spela kvartsfinal i VM är absolut det största.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Victor Nilsson Lindelöf om brittiska bråket: Inte optimalt att tjafsa

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Marcus Berg

AB Voice