”Satt på balkongräcket och tittade ner från 8:e våningen”

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Magnus Hedman har berättat om sina drogproblem.

Nu öppnar han upp om ett återfall som höll på att bli hans död.

– Ville inte vara på balkongräcket men kunde inte ta mig tillbaka, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Magnus Hedman har varit nykter i 25 månader, men för några år sedan var tillståndet annorlunda för den tidigare landslagsmålvakten. Efter att han släppt en självbiografi 2012, där han bland annat skrev om sitt amfetamin- och kokainmissbruk, diagnostiserades Hedman med adhd och han fick ett återfall.

– Faktum är att de testade att medicinera mig, men inte vid ett enda tillfälle tog jag rätt dos. Alltså inte en enda gång. Så fort jag fick medicinen i mig så ville jag ha mer, och det är en del av sjukdomen. Den här fysiska allergin som säger: tar jag en öl, så vet inte jag när jag kommer att sluta. Adhd-medicinen ledde in mig till att må mycket sämre som människa, säger Magnus Hedman i TV4:s Nyhetsmorgon.

Magnus Hedman.
Foto: Magnus Liam Karlsson
Magnus Hedman.

46-åringen menar att hans självkänsla var väldigt låg och att han sökte bekräftelse från allt och alla – förutom sig själv. Vändningen för honom kom efter, som han själv beskriver, en otäck upplevelse.

”Livrädd för mig själv”

– Jag låg i soffan, och min kropp går liksom mot balkongen och öppnar balkongen. Och jag vill inte gå ut, men jag hamnar sittandes på balkongräcket, och tittandes ner åtta våningar upp. Och jag är livrädd för mig själv, för jag vill inte vara där, men jag kan inte ta mig tillbaka in i lägenheten. Det var efter den händelsen som jag för första gången i mitt liv på riktigt tog hjälp.

Hedman började med terapi på ett behandlingshem, en period där han gick igenom mycket och som var tuff.

– Steg ett i att hantera beroende är att kapitulera, att ge upp och erkänna att jag inte kan hantera mitt liv längre. Jag var öppen för att jag ville må bättre, det är mycket man går igenom. Men terapin som jag har fått har hjälpt mig titta tillbaka och hitta orsaker, inte ursäkter, utan orsaker till saker som hänt.

I december förra året avslöjade Hedman i en dokumentär på Dplay att han blev sexuellt utnyttjad som barn.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN