Allbäck nickade Örgryte till allsvenskan

Uppdaterad 2018-08-07 | Publicerad 2008-10-19

Sänkte Väsby United

Han var en gud i Örgryte redan innan han kom hem. Frågan är vad han är nu? Med två nickar såg nämligen Marcus Allbäck till att Örgryte åter spelar i allsvenskan 2009 efter 3–0-segern mot Väsby.

Örgrytessupportrarna tog bussen till Köpenhamn för att övertyga Marcus Allbäck om att han borde komma hem. Landslagsmannens hjärta lyssnade på dessa kärleksfulla vädjanden, packade proffsväskan och tog med sig all sin skicklighet, erfarenhet och pondus hem till superettan och Örgryte. Han gjorde mål i sin debut mot Jönköping Södra den 30 juli, men någon stor målsuccé har det inte blivit för Allbäck. Fram till i dag vill säga.

Drömstart för Öis

Innan matchen mot Väsby hade han gjort två mål och även stått för tre assist, men när det gällde som mest klev nummer elva sannerligen fram på allvar. Redan efter en minut och tolv sekunder låg bollen i mål. På ett inlägg från Pavel Zavadil nickade Allbäck vackert in 1–0. Ett mål som gav grund till sådan glädje att en läktaren på Valhalla IP inte höll för trycket (se seperata artiklar). Efter ett nästan en timme långt uppehåll kom matchen igång.

Då tog gästerna över mycket av spelet. Väsby United rullade boll mycket vackert, men sällan särskilt effektivt. Öis kunde för det mesta stå och vänta på de entusiastiska motståndarna som inte kom närmare än ett långskott som tog i stolpen. Dock hade hemmalaget svårt att skapa egna chanser och det såg stundtals frustrerat ut även om ledningen tycktes trygg.

– Vi får en bra start, men sedan var det mycket skit, sa Allbäck i halvtid.

Levererade det han skulle

I den andra halvleken lyckades Örgryte åter skapa ett visst tryck mot Väsby-målet och i den 63:e minuten kom avgörandet. På en boll som såg ofarlig ut stack Allbäck fram huvudet och nickade in 2–0. Drygt tio minuter senare smällde en annan veteran, Magnus Källander, in 3–0. Därmed spelade det ingen roll att Assyriska vann sin match mot Landskrona BoIS. Med en omgång kvar av superettan är Örgryte åter ett allsvenskt lag och Marcus Allbäck gjorde det han skulle göra när han kom hem.