Jonson räddade Dif kvar i allsvenskan

Uppdaterad 2018-08-03 | Publicerad 2009-11-08

Avgjorde kvalrysaren mot Assyriska i förlängningen

Djurgården är klara för allsvenskt spel 2010.

Mattias Jonson avgjorde ett makalöst kvaldrama när han nickade in segermålet i förlängningen mot Assyriska.

– Det är underbart. Efter allt vi gått igenom, säger en tårögd Andrée Jeglertz till TV4 Sport efter 3–0-segern.

Uträknade och hånade efter en säsong full av kaos.

Djurgården reste sig på nio och svarade för en bragdartad insats när det gällde som mest.

Hjälte?

Mattias Jonson.

Veteranen som saknades i 0–2-förlusten i Södertälje senast var tillbaka och nickade in 3–0 målet bara minuter före ett ovisst straffdrama.

– Just nu är det mer lättnad än glädje, säger Jonson till TT.

Efter slutsignalen stormades Stockholm Stadion av överlyckliga fans som skrek ut sin glädje och omfamnade sina hjältar.

Tauer gav Dif ledningen

Djurgårdens seger var rättvis och avgörandet kunde kommit tidigare.

Men det dröjde till den 52:a minuten innan det första målet föll.

En omarkerad Jan Tauer höll sig framme efter en frispark och forcerade in ledningsmålet i nättaket. Sju minuter senare small det igen när Christer Youssef direktsköt in 2–0.

Ett resultat som innebar att ställningen var helt jämn efter Assyriskas 2–0-seger i Södertälje.

– Vi fick matchen precis dit vi ville och vår första halvlek är riktigt bra. Sinnessjukt att vi inte gör mål på våra chanser, säger Mattias Jonson.

Spelade med tio man

Djurgården pressade på för ett segermål i förlängningen mot ett allt mer försiktigt Assyriska – som tvingades spela med tio man sedan mittbacken Conateh spräckt näsbenet i en närkamp och fått lämna planen.

Då slog han till.

Med fyra minuter kvar av förlängningen gick 35-årige Jonson upp högst i en nickduell. Assyriskamålvakten Oscar Berglund kom helt fel in i situationen och bollen rullade retfullt sakta in i det öppna målet.

Stadion exploderade och Djurgården firade det allsvenska kontraktet som ett SM-guld.

– Fantastiskt att han får göra det. Han är en fantastisk spelare och har ett Djurgårdshjärta utöver det vanliga, säger Djurgårdens tränare Andrée Jeglertz.