Miljonklirr för division 3-klubben vid Olsens övergång

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

ROM/STOCKHOLM. Robin Olsens övergång till Roma innebär klirr i kassan för flera svenska föreningar – den allra största summan går till division 3-klubben LB07.

Men Robin Olsen lyser upp när han hör att även Bunkeflo FF får solidaritetsersättning.

– Det betyder extra när en division 6-klubb får de pengarna, säger han.

Sportbladet kunde i söndags avslöja att Roma och FC Köpenhamn är överens om Robin Olsen, 28. Roma betalar 120 miljoner kronor för målvakten, som presenterades under tisdagen.

Fem procent av övergångssumman, det vill säga sex miljoner kronor, utgår i solidaritetsersättning till de föreningar som Robin Olsen representerade när han var 12–23 år. Det innebär att Malmö FF, LB07, IFK Klagshamn och Bunkeflo FF får pengar för övergången.

”Ska stå med fötterna på jorden”

Enligt en uträkning gjord av Fotbollskanalen.se är det LB07 som får störst del av kakan - då 1,8 miljoner kronor tillfaller Malmö-klubben.

– Det är klart att det betyder en hel del. Det är icke-budgeterade pengar, givetvis. Det betyder en trygghet i sig. Men det är inte pengar som ska in i den vanliga driften och brännas av på ett bräde, utan det ska användas på ett förnuftigt sätt. Vi har en styrelse som jobbar för att vi ska ha en hållbar förening på alla plan, inte minst ekonomiskt också. Vi ska stå med fötterna på jorden och fortsätta med det fina ungdomsarbete som vi gör, säger Johan Andersson, sportchef i LB07, till Fotbollskanalen.se.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Medan LB07:s damer gör sin andra raka säsong i damallsvenskan för herrlaget en desto mer anonym tillvaro, som nykomlingar i division 3 Södra Götaland. Talangutvecklingen, och som en effekt även ekonomin, har dock gett ordentligt med resultat i sommar.

Får även pengar för Svanberg

Förutom Robin Olsen kommer LB07 i sommar även få solidaritetsersättning för Mattias Svanberg, som sålts till Bologna, och möjligen även Saman Ghoddos – om den sistnämnde lämnar Östersunds FK.

Av de resterande 4,2 miljoner kronorna i Olsen-övergången får Malmö FF 1,2 miljoner kronor medan Bunkeflo FF och IFK Klagshamn får 600 000 kronor vardera. De sista 1,8 miljonerna skulle egentligen gått till FC Malmö men då klubben gått i konkurs tillfaller pengarna i stället fotbollsförbundet.

När Robin Olsen hör om solidaritetsersättningen lyser han upp.

– Har du koll på vad Bunkeflo FF får?

När 28-åringen får höra summan spricker han upp i ett leende.

– Det är en grym klubb. Det är bara vänner där nere, de har inte haft några pengar och nu får de 600 000 kronor. Jag är gladast över att Bunkeflo får pengar. Jag har haft det bra i alla klubbar, men det betyder extra när en division 6-klubb får de pengarna. Jag vet hur mycket de betyder för dem. Alla småbarn som springer runt där, det gör mig glad, säger han.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.