Sprickan i Danmark: ”Det var nedlåtande”

Publicerad:
Amatörlandslaget efter förlusten mot Slovakien
Foto: Ronald Zak / TT / NTB Scanpix
Amatörlandslaget efter förlusten mot Slovakien

FOTBOLL

Det ’riktiga’ danska landslaget vägrade att tacka spelarna i amatörlandslaget.

Nu har en spricka blossat upp i dansk fotboll.

– Jag kan inte förstå deras tolkning av det, säger amatörspelaren Daniel Holm till BT.

Det danska landslaget besegrade i går Wales med 2–0 i premiären av Uefa Nations League.

Men uppladdningen har handlat om något helt annat.

Landslaget har legat i fejd med fotbollförbundet och vägrade att spela innan de fått igenom ett nytt kollektivavtal. Därför tvingades Danmark snickra ihop ett tillfälligt landslag – bestående av spelare från tredje- och fjärdeligan samt ett antal futsal-spelare – när man ställdes mot Slovakien i en vänskapslandskamp (slutade i förlust 0–3) i förra veckan.

Och efter 2–0-segern mot Wales i går var det inga spelare från det ”riktiga landslaget” som visade uppskattning till amatörspelarnas insats.

– Man tar sida i en konflikt. Jag har läst att de förväntar sig ett tack, men vi kan inte inte tacka dem, för det var inte våran sida de tog. Att de sa ja till att spela gjorde att vi inte kunde komma ut på planen. Hade de sagt nej, kunde det kanske ha funnits en lösning, sa lagkaptenen Simon Kjaer i går.

”Det var nedlåtande”

Det får Daniel Holm – del av ”vikarielandslaget” – att gå i taket.

Hade Danmark inte kommit till spel i träningslandskampen hade man troligen straffats med grova böter av Uefa. Hade man däremot inte kommit till spel i tävlingsmatchen mot Wales i går hade Danmark hotats med uteslutningar från kommande EM- och VM-turneringar.

– Vi gick emot spelarna, men vi gjorde det för att hjälpa landslaget och den framtida landslagsfotbollen. Men okej, det räcker för oss. Jag förstår inte Kjaers tolkning av det. De hade ju inte funnit en lösning 24 timmar innan matchen. Jag tror att vi bidrog till att de fann en tillfällig lösning efter matchen. Om ett år, när de kvalificerat sig för EM, så kanske de ändrar sig och säger tack, säger Holm till danska BT.

Och när Holm gladdes över sin landslagsdebut kommenterade landslagsstjärnan Mathias Zanka Jörgensen (till vardags i Premier League-klubben Huddersfield) inlägget med ett ironiskt ”grattis”.

– Kjaer hade sin version av det hela. Jag kan leva med det, att de inte säger tack här och nu. Men en sådande nedlåtande kommentar som den Zanka gav, tycker jag inte hör hemma någonstans, säger Daniel Holm.

Foto: RITZAU SCANPIX
Simon Kjaer
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.