IFK Göteborg kan tvingas byta arena

Blåvitt hotas av gräsfiasko

Av: Andreas Käck, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

IFK Göteborg kan tvingas byta arena i den allsvenska premiären mot Elfsborg.

Anledningen? Hybridgräsmattan på Gamla Ullevi.

– Just nu är den inte spelbar, säger Anders Albertsson, evenemangsansvarig på Got Event.

Den allsvenska premiären närmar sig med stormsteg, men för IFK Göteborg har det uppstått problem.

Gräsmattan på Gamla Ullevi håller inte måttet och ”Blåvitt” kan därför bli tvingade att flytta premiären mot Elfsborg till grannarenan Ullevi, vilket GT var först att rapportera om.

– Som mattan är just nu, den 19 mars, når den inte upp till de mätvärden vi vill att den ska ha för att kalla den spelbar, bekräftar Anders Albertsson, evenemangsansvarig på arenabolaget Got Event.

”Kan inte lova något”

Matchen mot Elfsborg spelas den 7 april. Det är i nuläget inte bekräftat var den ska spelas.

– Vi har två veckor på oss. Vi jobbar efter premisserna att mattan ska vara spelar, men i nuläget kan vi inte lova något, säger Anders Albertsson.

Vad är det som har hänt?

– Efter säsongen gjorde vi en stor renovering av den hybridmatta vi la för två år sedan. Det man gör är att man tar bort en stor del av ytlagret, cirka tre centimeter, sår nytt gräs och öser på med planvärme, skötsel och så vidare. Problemet är att det är vinterhalvår och att man är beroende av att det ska växa ordentligt. 

Så här i efterhand, kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Vi har inte sparat på någonting. Vi har haft planvärme i gång hela vintern och tagit råd av de bästa tillgängliga gräsexperterna, bland annat från England. I England är hybridgräs vanligt, men skillnaden där är att de har sina uppehåll under sommaren. De gör sin renovering då, medan vi tvingas göra den på vintern, säger Albertsson.

Höll krismöte

Under tisdagen höll Got Event ett krismöte med klubbarna som spelar på Gamla Ullevi (IFK Göteborg, Gais och Örgryte).

När, senast, måste vi fatta ett beslut? Fansen lär vilja veta av logistiska skäl.

– Precis, det handlar inte bara om en spelyta utan om ett evenemang som ska genomföras. Där måste vi, tillsammans med klubbarna göra allt vi kan för att nå en bra helhet. Vi har pratat med klubbarna i dag och de ska återkomma till oss vad det lider, säger Anders Albertsson.

Så i slutändan är det klubbarna själva som bestämmer?

– Ja. De fattar beslutet om en eventuell flytt.

Elfsborgs tränare Jimmy Thelin kände inte till uppgifterna när Sportbladet frågade honom under den allsvenska upptaktsträffen.

– Jaså, det visste jag inte. För vår del spelar det ingen roll. Vi kommer att vara redo oavsett vilken arena det blir, säger han.

Inte heller IFK Göteborgs klubbdirekt Max Markusson kände till den eventuella flytten.

– Jag vet väldigt lite, jag har inte hört något personligen ännu från Got Event. Blir det ett skarpt läge får ta ett snack då men det är klart att vi helst vill spela på vår hemmaplan, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.