Nybörjarguide till EM-elvan – så kommer du i gång

Uppdaterad 2021-05-26 | Publicerad 2021-05-10

Är du nybörjare och känner dig vilsen när du går in och ska ta ut ditt lag i EM-elvan?

Då kan det vara läge att läsa denna nybörjarguide.

TA UT DITT DRÖMLAG I EM-ELVAN
HÄR

Vad går spelet ut på?

EM-elvan, precis som Aftonbladets andra managertävlingar, går ut på att du ska sätta ihop ett lag med spelare som du tror kommer att göra bra ifrån sig under sommarens EM-slutspel i fotboll. Målet är att lagets värde ska öka så mycket som möjligt. Värdeökningen baseras på dina spelares faktiska insatser i turneringen, i form av resultat, speltid, mål, assist, hållna nollor och dylikt. Nytt för i år är att även spelaren som officiellt utses till matchens bästa spelare får en värdeökning.

Poängsystem

Dina spelare kan både öka och minska i värde. I bilden nedan ser du vad som ger både plus och minuspoäng i tävlingen.

Får jag ta ut vilka spelare jag vill?

Det är inte helt fritt (för då hade ju alla sprungit omkring med i princip samma världsstjärnor). Utan se det snarare som frihet inom en fast gräns.

Din budget ligger på 50 miljoner fiktiva kronor, som ska räcka till totalt elva spelare (det vill säga en elva). Spelarna har olika värden vid tävlingens start baserat på förväntningar, stjärnstatus och så vidare.

Sen är det upp till dig hur du vill fördela budgeten på dessa elva spelare. Som exempel så kommer du få vara sparsammare på övriga positioner om du skulle vilja ha både Cristiano Ronaldo och Kylian Mbappé i ditt lag. Medan du kanske kan välja desto bättre ”utfyllnadsspelare” om du bestämmer dig för att bara ha en av dem.

Undrar du vad alla andra har valt? Klicka då på kolumnen popularitet i spelarlistan, så får du spelarna rangordnade (från mest vald till minst vald) baserat på antalet procent av alla deltagare i tävlingen som valt just den spelaren.

Observera att samtliga nationers trupper kommer att kompletteras allt eftersom och att det går att ändra i sitt lag hela tiden fram till den första omgången startar.

Välj spelsystem

De elva spelarna du väljer måste också formeras i ett så kallat spelsystem. Valet av spelsystem avgör också hur många spelare du får ha i försvar, mittfält och anfall (nej, du får bara ha en målvakt vilket system du än väljer). Här går det att välja allt från en hyperoffensiv 3–4–3 till en defensivt inriktad 5–3–2. Och ja, naturligtvis kan du också följa i förbundskapten Janne Anderssons fotspår med ett välbeprövat 4–4–2.

Välj lagkapten

Du behöver också välja en lagkapten. Denna spelares värdeförändringar blir det dubbla. Så här vill du välja den spelare du tror allra mest på i ditt lag.

Kan jag ändra i mitt lag under spelets gång?

Ja, det kan du! Men bara mellan omgångarna. I och med att gruppspelsomgångarna avlöser varandra i rask takt så innebär det att ditt ”bytesfönster” oftast inte är längre än ett drygt halvdygn. Så se till att vara redo i fönstret när grupp F har spelat färdigt och grupp A ska spela igen. Här kan du också byta formation eller byta lagkapten om du önskar det.

Men framförallt ska du veta om att spelarbyten kostar. Beroende på vilka spelare du byter så tillkommer en straffavgift (på en procent av den inbytta spelarens värde) som sänker ditt totala värde på laget. Så byt bara när du känner att du verkligen måste få in den där tyska försvarsjätten eller verkligen behöver bli av med den där italienska anfallaren som tydligtvis blivit bänkad. Och kanske satsa från början främst på spelare som du tror håller i det långa loppet över turneringens gång. En nordmakedonsk veteranforward kanske känns jätterolig att ha under gruppspelet till exempel. Men väl när (om) Nordmakedonien åkt ur innan åttondelsfinalen så lär du inte vilja ha kvar honom i laget.

Med andra ord: Filosofin ”en match i taget” kan bli kostsam i EM-elvan.

Viktigt dock att poängtera att du får byta helt fritt utan straffavgifter fram tills den första spelomgången inleds.

Vad är miniligor för något?

Det är där du testar ditt lag mot kompisar och andra deltagare i tävlingen. Det vill säga, själva tävlingarna. Du kan skapa en egen liga och bjuda in vänner och bekanta. Eller så går du med i en befintlig liga genom att söka på dess namn.

Priser

Det finns flera priser i potten för de som presterar bäst.

Totalsegraren vinner en Apple iPhone 12 Pro 128GB (värde 12 490 kr) och plats 2–10 en iPhone 12 64GB Dual-SIM Svart (värde 9 990 kr).

11-50:e pris får ett par Defunc trådlösa hörlurar (värde 499 kr).

Dessutom kan du vara med och tävla om ett specialpris. Anmäl dig till Sportbladet-ligan genom att klicka på mini-ligor och sök efter Sportbladet-ligan.

Vinnaren i denna ligan belönas med en APPLE iPad Air 10.9" (2020) WiFi 64GB Surfplatta (värde 6 9990 kr).

Slutligen...

Det allra viktigaste är dock att du har roligt. Det låter klichéartat, men det är ju trots allt en vänskaplig tävling. Så klart du kan välja exakt samma spelare som majoriteten av alla andra spelare har valt. Men vad är det roliga med det?

Vinner du hellre mot dina kompisar med samma Kylian Mbappé som alla andra eller med den där okända nordmakedonen som gör storsuccé mot alla odds och du var ensam om att tro på?

TA UT DITT DRÖMLAG I EM-ELVAN
HÄR

Följ ämnen i artikeln