Helander: ”En stor personlig ära”

Av: Simon Bank

Publicerad:

Det krävdes ett halvdussin kravallpoliser för att hindra Sinisa Mihajlovic från att slåss med Lazios ultras.

Filip Helander ler åt sin tränare, men utesluter inte att han hade haft chansen om det blivit slagsmål.

– Det hade han nog. Han är rätt så tuff av sig, säger landslagsbacken.

Det var i samband med den italienska cupfinalen häromveckan som italienska medier kablade ut de smått sensationella bilderna av hur Bolognas tränare ville gå till attack mot Lazio-supportrar.

Lazio skulle möta (och vinna mot) succélaget Atalanta, när laziali ropade rasistiska, antiziganistiska ramsor mot den förre Lazio-spelaren Mihajlovic, som svarade med att försöka konfrontera supportern.

Filip Helander skrattar när händelsen kommer på tal.

– Jag hörde bara när några i laget snackade om det. Jag vet inte alls hur den situationen gått till, det är lite speciellt…

Helander fick linda sitt knä efter tisdagens träningspass (”en smäll på ett ställa jag haft ont på förut, ingen fara”), och väntas få starta ytterligare en landskamp nu när både Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf saknas.

– Det är klart att när de inte är med så blir mina chanser större. Jag spelade senast när de var borta, säger han.

Speltid har annars varit en bristvara för Bologna-backen. Under hösten (med Pippo Inzaghi som tränare) hade han en plats i laget, men när Mihajlovic tog över – och brasilianske Torino-backen Lyanco kom på lån – hamnade han på bänken och blev kvar.

1 av 2 | Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Bologna-spelaren under dagens presskonferens

En speciell vår? Mihajlovic har varit fantastisk för klubben, men inte jättebra för dig?

– Speltid har jag saknat den senaste tiden, samtidigt har laget gått fantastiskt bra. Det han gjort som tränare har varit fantastiskt, sedan har jag fått spela mindre och det har inte varit så kul.

Hur har du hanterat det?

– Jag har tränat extra, sedan får man försöka… vi är en grupp, ett lag, ibland spelar man mer och ibland mindre. Man får glädjas med gruppen, precis som vi varit duktiga på i landslaget.

Hur ser du på sommaren?

– Jag har tre år kvar på mitt kontrakt i Bologna, det är egentligen så jag ser på det. Sedan vet man aldrig, det är jättemånga som byter klubb trots långa avtal, men mitt huvud är i Bologna.

Är Mihajlovic en faktor, spelar det någon roll om han blir kvar eller inte?

– Nej. Inte om inte han ser det på ett annat sätt. Jag har en bra relation till honom, han är trevlig utanför planen och en duktig tränare. Vi har en väldigt god relation.

Hur summerar du säsongen som helhet?

– Jag har spelat, tycker jag, en väldigt bra fotboll periodvis, och ett par landskamper vilket varit en stor personlig ära. På slutet har det gått sämre, men samtidigt fick laget en bättre placering än vi någonsin fått under min tid i Bologna. Man kan se det på båda sätten.

Är du bättre som spelare nu än för ett år sedan?

– Det tycker jag. Man får hela tiden nya erfarenheter.

I höstas kom du in mot Turkiet och gjorde en väldigt bra match, vad har det betytt för dig?

– Det betydde mycket. Det var första gången jag fick, på riktigt, spela en tävlingsmatch som betydde något, och det gick bra. Jag fick på något sätt visa att jag är en duktig spelare, det ser nog inte svenska folket förrän man spelar i landslaget. För en egen del var det kul att kunna visa det. Det var en trygghet inför de här två matcherna i våras.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.