Sevilla vann Europa League – igen

Uppdaterad 2020-08-22 | Publicerad 2020-08-21

Sevilla är Europa League-mästare för sjätte gången.

Sevilla kan inte förlora Europa League-finaler.

I kväll vann man sitt sjätte titel på lika många finalförsök – efter en cykelspark av mittbacken Diego Carlos.

– En oerhörd prestation, nästan ofattbart, säger Sportbladets krönikör Simon Bank i Kanal 9.

Det var plattan i mattan från start när Sevilla och Inter ställdes mot varandra i Europa League-finalen i Köln.

Allra snabbast startade Romelu Lukaku. Han forcerade sig förbi Diego Carlos, blev nedriven i straffområdet och förvaltade själv elvameterssparken till 1–0 efter fem minuter.

Inters tränare Antonio Conte skrek på både en och två straffar till (så högt att han varnades). I stället var det dags för (sen kväll med) Luuk de Jong. Sevilla-anfallaren språngnickade först in kvitteringen på inlägg av Jesus Navas i tolfte minuten. Efter 33 minuter satte han även 2–1 med en kraftfull nick i bortre på Ever Banegas frispark.

För att fullborda första halvleks målfest skallade Diego Godin in 2–2 bara två minuter senare.

Lukaku olycksgubbe

Inter var de som skapade mest i andra halvleks inledning. Romelu Lukaku sprang sig åter fri förbi Diego Carlos men Bono i Sevillamålet räddade. I stället skulle rollerna dem emellan bytas tvärt i den 74:e minuten. Då drog Diego Carlos till en cykelspark på en andraboll som via en utsträckt Lukaku-fot styrdes in till 3–2.

– Vilken avslutsteknik! Det är stor idrott, säger Johan Arneng i Kanal 9.

Romelu Lukaku gick från hjälte till syndabock i finalen mot Sevilla.

Konstmålet blev också matchens sista och Julen Lopetegui kunde bärga hem Sevillas sjätte Europa League-titel sedan 2006 (de två första under Uefa Cup-flagg).

– Det här är deras turnering, de har sådant självförtroende, säger Alexander Axén i Kanal 9.

Hyllar döda vännerna

Segern blev också en känslosam påminnelse för Sevilla där 2006 års vinnare Antonio Puerta och trefaldige titelvinnaren Juan Antonio Reyes båda dog alldeles för tidigt. Det här var första titeln sedan Reyes körde ihjäl sig 2019.

– Det här är för Reyes, Antonio Puerta och alla de som inte längre är med oss, säger tränaren Julen Lopetegui.

En känslosam Julen Lopetegui kramas om av sin stab.