Slår tillbaka mot kritiken mot stjärnan: Blir personligt

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Francisco Seco / TT

FOTBOLL

LYON. Nederländernas väg till semifinalen mot Sverige har varit kantad av kritik.

Förbundskapten Sarina Wiegman välkomnar den i alla lägen utom i ett – den som riktats mot Shanice van de Sanden.

– Media kritiserar henne på ett mer personligt sätt, säger hon.

Nederländerna kom till VM med förväntningar sprungna ur EM-guldet för två år sedan.

Den omtalade och fruktade anfallstrion med Shanice van de Sanden, Vivianne Miedema och Lieke Martens har inte levererat på den nivå förväntningarna legat.

Lieke Martens dras med tåproblem och  Shanice van de Sanden har inte fått utdelning för sina spetsegenskaper.

Spelarna har delvis köpt kritiken. Och deras förbundskapten välkomnar den 

– Det är den situation vi befinner oss. Sedan vi vann EM har vi blivit mer synliga. Det måste vi kunna hantera, allt vi kan göra är att fokusera på vårt spel, säger Sarina Wiegman.

”Läckert galna tjejen”

Men det finns en gräns.

På presskonferensen inför mötet med Sverige satte Sarina Wiegman ner foten. Hon anser att kritiken som riktats mot Shanice van de Sanden varit för personlig.

– Shanice är en fantastiskt viktig spelare för oss alla och under en lång tid gjorde hon mål och passade till mål. I den här turneringen har hon inte gjort lika mycket. Men media kritiserar henne på ett mer personligt sätt, säger Sarina Wiegman

Kritiken sägs delvis ha tagit fart efter en NRC-kolumn i vilken bilden av "den läckert galna tjejen" som falnat efter turneringens inledande matcher. Men kritiken har kommit från fler håll.

"Jag har aldrig sett någon så olycklig spelare i turneringen" har tv-profilen Jan Joost van Gangelen sagt enligt sajten Twenteinsite som också refererat till den före detta spelaren Kees Kwakman, som ska ha sagt så här:

– Det verkade som att hon stod på fotbollsplanen för första gången i dag. Jag tror att hon känner att det pratas om henne, det kunde man märka. Hon hade många väldigt dåliga dribblingar och märkliga passningar och en del missförstånd.

I media höjs nu röster för att Lineth Beerensteyn, Bayern München, ska få spela från start istället mot Sverige. Hon ersatte van den Sanden mot Italien i början av andra halvlek. Målen (2–0, seger) kom efter det.

Förbundskaptenen har haft uppe kritiken med sina spelare under mästerskapet.

– Det är upp till spelarna om de vill läsa, säger förbundskaptenen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.