USA till kvartsfinal efter Rapinoes VAR-straff

Publicerad 2019-06-24

USA är vidare till kvartsfinal i VM efter två straffmål av mittfältsstjärnan Megan Rapinoe mot Spanien.

Den spanska 1–2-förlusten var extra tung för mittfältaren Losada, som tvingades byta efter en rejäl blåtira.

– Jag förstår att hon inte kan spela, hon ser ju ingenting, säger TV4:s expert Malin Swedberg.

Förhandsfavoriten USA fick bästa tänkbara inledning mot Spanien då Tobin Heath gick omkull i straffområdet.

Domaren pekade på straffpunkten, utan att ta hjälp av VAR, och stjärnan Megan Rapinoe rullade säkert in ledningsmålet.

Men två minuter, och ett amerikanskt försvarsmisstag senare, var det utjämnat genom Jennifer Hermoso. Därmed var USA:s första insläppta mål i mästerskapet ett faktum.

Tvingades byta

Dramatiken fortsatte strax efter den efterföljande avsparken, då Spaniens Losada träffades av en armbåge från en framstormande Samantha Mewis.

Domaren friade, och Losada kunde spela vidare med en tydligt svullnad kring sitt högra öga – men bara i tjugo minuter.

Med halvtimmen spelad tvingades hon kliva av, och fick istället följa matchen från bänken med en ispåse över ögat.

Den andra halvleken präglades av fortsatt tufft spel, och Spanien bjöd på bra motstånd. Men med kvarten kvar att spela fick USA:s Megan Rapinoe återigen chansen från elva meter.

Lång VAR-granskning

Den här gången krävdes det en fem minuter lång VAR-granskning för att fastställa domslutet.

Även om domarteamet tvekade, så var Rapinoe precis lika säker som i den första halvleken och placerade in 2–1.

– Vi sa till varandra under matchen att vi måste steppa upp en nivå. De (matcherna) blir bara tuffare och mer intensiva från och med nu. Alla spelar för sina liv, säger matchvinnaren till FOX Sports efter matchen.

Spaniens tränare Jorge Vilda hyllar sitt lag efter förlusten.

– Vi ska verkligen vara stolta över det vi gjorde. Jag är sannerligen det. Vi gav världens bästa lag en match, säger han enligt Fifa.

2–1-segern innebär att USA är klara för kvartsfinal mot Frankrike på fredag.