Missnöje i Schweiz: Helt tyst från storstjärnorna

Av: Michael Wagner

Publicerad:

TOGLIATTI. Stora delar av den schweiziska presskåren är upprörd över hur deras landslag hanterar media.

Under fredagen ställdes en presskonferens in och storstjärnorna Granit Xhaka och Xherdan Shaqiri har inte gett intervjuer mellan matcherna.

– Det är mitt jobb att skydda dem, säger presschefen Marco von Ah.

Det var inga muntra miner hos den schweiziska presskåren när den med kort varsel under fredagseftermiddagen fick besked om att dagens presskonferens med två spelare var inställd.

Många journalister hade redan hunnit samlas i den ishockeyhall som tjänar som presscentrum vid VM-basen i Togliatti, 100 kilometer från Samara, när beskedet kom.

– Det är helt omöjligt att kunna planera vad vi ska ha för material till nästa dags tidning eller på webben. I dag dök inte spelarna upp, i vanliga fall dröjer det ofta länge innan vi får besked om vilka det blir som kommer, säger en reporter som vill vara anonym.

Nyblivne pappan Breel Embolo, Schalke 04, intervjuas.
Nyblivne pappan Breel Embolo, Schalke 04, intervjuas.

Fick inte se hotellet

I stället för presskonferensen erbjöds presskåren att få träffa nyblivne pappan, anfallaren Breel Embolo, Schalke 04, vid Schweiz spelarhotell sent på fredagskvällen efter att anfallaren återvänt till Ryssland.

En reporter åkte med för att få chansen att se landslagets hotell i Ryssland, Lada Resort, från insidan – bara för att upptäcka att pressträffen hölls på utsidan.

– Det var komplicerat att erbjuda det här intervjutillfället så sent med allt vad det kräver kring säkerhetsarrangemang, säger presschefen Marco von Ah. 

Som jämförelse bjuder det svenska landslaget alltid in den svenska presskåren till ett öppet hus på hotellet där landslaget har sin bas under VM i inledningen av en mästerskapsvistelse.

Det största och som det uppfattas utbredda missnöjet hos den schweiziska presskåren rör tillgången till storstjärnorna Granit Xhaka, Arsenal, Xherdan Shaqiri, Stoke och Blerim Dzemaili, Bologna, som inte funnits tillgängliga för några frågor mellan matcherna.

Motsvarande klagomål framfördes tidigare från den svenska presskåren när Victor Nilsson Lindelöf då under en längre period inte fanns tillgänglig för intervjuer.

”Bra efter matcherna”

– Spelarna i schweiziska landslaget är bra direkt efter matcherna. Alla stannar i mixade zonen och svarar på frågor, många av dem både på två och tre språk, säger ytterligare en reporter. Men tillgången på spelare mellan matcher och speciellt till de största stjärnorna är sämre än någonsin.

– Min uppfattning är att det är vår förbundskapten Vladimir Petkovic som vill skydda spelarna.

Presschefen Marco von Ah medger att han medvetet hållit undan Xhaka och Shaqiri från media huvudsakligen sedan de båda firade målen i 2-1-segern mot Serbien genom att forma händerna som den örn som finns på den albanska flaggan.

– Spelarna fick frågor om detta efter matchen och gav ett svar då, säger von Ah. Jag vet vad de skulle få frågor om de skulle göra presskonferenser mellan matcherna. Men vi vill att de ska fokusera på fotbollen igen. Det spelar ingen roll vad de skulle ha sagt, det skulle varit kontroversiellt ändå antingen i Schweiz, Serbien eller Albanien. Det är mitt jobb att skydda dem från det, säger presschefen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.