Sahlman psykade Henke

Uppdaterad 2018-08-08 | Publicerad 2008-04-06

Räddade straff i slutminuterna

Henrik Larsson ordnade en straff med ett par minuter själv hemma mot Halmstad. Larsson tog straffen själv, men matchens lirare, HBK-målvakten Marcus Sahlman räddade. Två gånger om.

– Årets viktigaste räddning, säger Sahlman med ett skratt.

Det började så illa för Marcus Sahlman. Efter bara åtta minuter fick han kröka rygg sedan han misslyckats med en utboxning som hamnade hos René Makondele. Kongolesen sköt enkelt 1–0 för Helsingborg och många HBK:are drog sig nog till minnes fjolårets drabbning som slutade 9–0 till HIF.

– Jag var ute och hängde tvätt så det är bara att revanschera sig, säger Sahlman till TV 4 Sport.

Det gjorde han verkligen. Han skakade av sig besvikelsen och trots att hemmalaget tryckte på rejält stod han emot och precis innan paus kom kvitteringen genom Martin Fribrock som tystade sin gamla hemmapublik när han tog med sig bollen över nästan hela planen innan han pricksköt 1–1 med första halvlekens sista spark.

– Det kommer ju inte så lägligt, men så är det. Vi ska spela i 45 minuter, säger Henrik Larsson till TV 4 Sport.

Otrolig dubbelräddning

Helsingborg gjorde en mycket bra andra halvlek, men vad hjälpte det när Marcus Sahlman fortsatte sitt storspel. Med mindre än tre minuter kvar av ordinarie tid fick så Henrik Larsson ett jätteläge att överlista Sahlman och skjuta sitt HIF till seger via en straff som han själv ordnat. Sahlman gick dock åt rätt håll och räddade straffen som inte var alltför välplacerad. Larsson störtade på returen, men Sahlman hann med igen. En otrolig räddning.

– Det värsta jag sett, säger experten och förre landslagsmålvakten Magnus Hedman.

Sahlman hade sin egen förklaring till att han kunde rädda.

– Jag försökte se till att det tog tid innan han fick slå den så att han började tänka.

Ett försök till att psyka Henke Larsson med andra ord.

– Absolut.

Henke besviken

Henke fick en chans till och den här gången fick han bollen förbi Sahlman, men inte bättre än att Halmstadsförsvaret kunde rensa. Henrik Larsson var givetvis väldigt besviken efteråt.

– Vi spelar bra fotboll och skapar tillräckligt med chanser för att vinna. Jag ska sätta straffen och sedan får jag en chans direkt efter som det bara ska vara mål på, men tyvärr får jag inte dit den, säger han till TV 4 Sport.