Fifas kompensation: 50 miljoner kronor

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Fifa gav Irland bra betalt för handsmissen på Henry

I kvalet till VM 2010 missade svenske domaren Martin Hansson en solklar hands på Thierry Henry som direkt efter ledde till mål.

Den missen gjorde att Frankrike tog sig till VM medan Irland slogs ut.

Nu visar det sig att Fifa betalade Irland drygt 50 miljoner kronor för missen.

– Det var en betalning för att vi inte skulle göra det till en rättssak, säger VD:n för Irlands fotbollsförbund John Delaney.

2009 spelade Irland en avgörande play-off match mot Frankrike om en plats i VM i Sydafrika.

Dubbelmötet var inne på förlängning då Thierry Henry tog emot bollen med handen, spelade in till William Gallas som rakade in bollen.

Målet tog Frankrike till VM och domare var svenske Martin Hansson.

”En legitim överenskommelse”

Efterspelet följdes av vilda protester från Irland som ansåg sig blivit berövade på en VM-plats och Martin Hansson fick enorm kritik.

Irländska fotbollsförbundets VD, John Delaney, berättar nu att Fifa betalade Irland 50 miljoner kronor som kompensation.

– Matchen var på en torsdag och på måndagen var allt påskrivet och klart. Det var en väldigt bra överenskommelse för förbundet och en fullt legitim sådan, säger Delaney.

Blatter förnekade

Efter händelsen bad Irland om att få bli det 33:e laget i VM. En idé som bestämt avslogs av dåvarande presidenten Sepp Blatter.

– Det handlar också om hur Blatter betedde sig. Han gick upp på scenen och skrattade åt oss. Den dagen när jag gick därifrån och berättade vad jag tyckte om Blatter. Då använde jag en hel del svordomar, säger Delaney.

Sportbladet söker Martin Hansson.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.