Julia Roddar missar landslagets samling efter flytten till USA

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Under måndagen samlades svenska landslaget för en stormatch mot USA.

Julia Roddar, färskt proffs i den amerikanska ligafotbollen, blev inte uttagen.

– Det är skittråkigt, men jag hade det på känn, säger hon.

Julia Roddar på plats i Washington.
Foto: Privat
Julia Roddar på plats i Washington.

Det är en lätt solbränd Julia Roddar som dyker upp på skärmen i videosamtalet. Blå himmel, sol som skiner och en pool i bakgrunden.

– Ja, (skratt) den är inte fylld med vatten ännu... Det är ett lägenhetskomplex och alla i laget bor här. Det känns som att jag är tillbaka i college, men slipper plugget, säger Julia Roddar som studerade i Florida när hon var yngre.

Nu bygger hon och så småningom sambon Jacob Brcic en ny vardag i Washington. Den energiska fotbollsspelaren lämnade BK Häcken (före detta Kopparbergs) i vintras men en utdragen väntan på visum innebar fyra veckors vistelse hos föräldrarna i Dalarna där Julia Roddar tränade på egen hand efter landslagets senaste samling och match mot Malta.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

– Det har varit veckor som varit väldigt ovissa och jag har väntat på att få komma över hit. Nu har jag varit här i två veckor och spelat 30 minuter i den första matchen och 45 i den andra. Jag börjar känna igen kroppen igen, säger hon.

Tre spelare till Sverige

Ett påskfirande har påskyndat socialiseringen med sina nya lagkamrater. Fotbollsmässigt trivs hon också fint i Washington Spirit med lagets brittiska coach Richie Burke.

– Jag har bra känsla för hur han tänker fotboll, det är likt hur det var hemma. Man får in en touch i spelet som jag har med mig hemifrån och sen har vi det höga tempot. Jag är en fysisk spelare, men vet att jag kan ta steg där också, säger Julia Roddar som spelat på kanten både i lagets trebackslinje och på mittfältet.

När vi talas vid har klubbens amerikanska landslagsspelare Andi Sullivan, Kelley O’Hara and Emily Sonnett lämnat klubben för en tripp till Europa och spel mot Sverige (10 april) och Frankrike.

Julia Roddar kommer inte att återvända för landslagssamlingen. Något hon tycker är trist, men samtidigt har förståelse för.

– Det är verkligen, skittråkigt när man inte blir uttagen men nu känns det som att jag behöver hitta tillbaka till formen. Jag förstår att Peter (Gerhardsson) inte vill ta ut någon som inte tränat på länge med sitt lag, säger hon.

Inte talat med Gerhardsson

Julia Roddar kom med till VM 2019 som den stora skrällen och har sedan dess regelbundet funnits med i landslagstrupperna.

Har du talat med Peter Gerhardsson?

– Nej, vi har inte haft kontakt. Jag var ovetandes inför uttagningarna, men hade det på känn. Det kom inte som chock fast man är alltid besviken, man vet vad man går för och vill visa det.

Ett OS väntar i sommar, hur ser du på dina möjligheter att slå dig in i den truppen?

– Det skulle vara skithäftigt. VM var skithäftigt. Konkurrensen är stor, men toppar man formen kan vara aktuellt. Jag kände när jag fick chansen att komma hit att jag ville ta den och då  tänkte jag inte att jag riskerar nåt för OS. De har bra koll om det är så att jag hittar formen.

Närmast i USA väntar Challenge Cup 2021 och ligaspel. I USA, som varit hårt drabbat av coronapandemin, pågår vaccinationsprogrammet och Julia Roddar berättar att spelarna i Washington Spirit fått information om att det snart är dags.

– Vi får vaccinera oss nu. I går fick vi mejl om att signa upp, så de har kommit längre än vad vi gjort i Sverige med den delen, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.