Mejla

Johanna Frändén

Han blev odödlig i kväll

Frändén: Ett två tre – Kylian Mbappé!

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

PARIS. Det har ältats en del FC Barcelona i den franska huvudstaden de senaste åren. Det har svurits över dagen då den förbannade remontadan beseglade PSG:s öde.
Det har inte varit några vackra tirader, jag tror faktiskt att jag har hört dem alla.
Men i kväll fick Paris Saint-Germain en ny ramsa att sjunga: Ett två tre – Kylian Mbappé!

Det fanns några figurer som hade ögonen lite extra på sig i den här matchen. Kylian Mbappé i Neymars frånvaro. Lionel Messi i Lionel Messis allsmäktiga närvaro.

Och vad tacksamt det är när fotbollsmatcher håller sig till tänkt manus. Vad bjussigt av Barcelona – PSG att ge oss en förstahalvlek med både rörelse, finess och fina mål.

Matchen hade snackats upp i flera dagar på fransk och spansk tv. Det var laddat till tänderna, blickarna och strålkastarna pekade mot ett enda håll i Europa. The Tjääämpions var tillbaka och vilken tårta till åttondel som hade dukats upp för oss. Det var ju sådana här matcher fotbollspubliken levde för, på den tiden som publiken fick vara med.

Och så var det äntligen matchstart, lagen vandrade högtidligt in på Camp Nou och domaren blåste igång läckerheten och pam! Påminnelsen om hur tyst det är med toppfotboll utan åskådare (ibland även med dem i Barcelona i och för sig).
Men match blev det ju och huvudfigurerna presenterade sig ganska omgående. När Layvin Kurzawa satte en obegriplig (och för blotta ögat svårfångad) fot i hasorna på Frenkie de Jong blåste domaren Björn Kuipers straff. Leo Messi satte den farligt högt och det stod 1–0.

Då kunde Barça komma undan

PSG och Paris Saint-Germain har en match som binder deras öden samman för alltid, det känner de flesta till, i Paris gör man bäst i att inte använda den som småprat med främlingar. La remontada – upphämtningen av 0–4 till 6–1 på hemmaplan 2017 – inträffade när Barcelonas stjärna börjat dala, men laget ännu kunde sminka över bristerna med fotboll som såg ut att vara rörd av högre makter (i alla fall resultatet och, i viss mån, domaren). Hos Paris supportrar slocknade något den kvällen. Ett hopp, en tro. Det har svurits en del åt de egna spelarna den kvällen, åt motståndarna, åt domaren. Det är ett, ska vi säga sårigt minne. I den franska huvudstaden är matchen en nästintill tabubelagd historia, något man absolut inte vill tänka på om man inte måste. Den här våren måste man, eftersom man lottats mot Barcelona igen.

Neymar, mannen som mer än något binder klubbarna samman, saknades i dag, såsom han gjort vid åttondelsfinaler i Champions League tre av fyra säsonger sedan han kom till klubben. Kylian Mbappé visste vad det innebar. Han har inte gjort en enda dålig säsong i Paris Saint-Germain, men färgerna har bleknat något de två senaste åren. Parispojken med guldfötterna har fått växa upp snabbt, när han var 17 var han en färdig fotbollsspelare när han var 19 blev han världsmästare. Vid 22 års ålder växer invändningarna mot honom i Paris. Hans egna sura miner, osäkerhet kring framtiden i klubben och ett mål på de nio senaste Champions League-matcherna imponerar inte. Desamour, kallas det på franska. Falling out of love.

Han blev odödlig i kväll

Sälj Mbappé, säger allt fler Parissupportrar.
Eller, de sa det fram till den här veckan.

Kylian Mbappé blev nämligen odödlig i kväll, eller i alla fall nästintill. Det första målet var ett anfall av gammalt Barça-snitt: En lång boll ut på Kurzawa på vänsterkanten, inspel mot Marco Verratti som klickklackade (eller vad han nu gjorde, vad gjorde människan?) bollen vidare till Mbappé som flöt förbi Lenglet och en nyrehabiliterad Gerard Piqué i hasorna. Bom upp i nättaket och PSG hade utjämnat.

Mål nummer två var mest för Kylian Mbappé att raka in på Alessandro Florenzis inåt-bakåt-passning med knappa halvtimmen kvar att spela. 1–3 gjorde Moise Kean med skallen på en precis frispark av Leandro Paredes kort därefter och PSG var nöjda och glada och lättade och nästan euforiska. Men Kylian Mbappé var inte färdig.

Kylian Mbappé.
Foto: Joan Monfort / TT NYHETSBYRÅN
Kylian Mbappé.

Det är förstås svårt att ignorera symboliken i en match där Leo Messi bjuder upp till dans i första halvlek och där Kylian Mbappé tar över i den andra (även om han var bra rakt igenom matchen). Världens ohotade GOAT mot förortspojken med historien utstakad, han som ska ta över på världsscenen när argentinaren tackar för sig. Han som fick en ännu mer glimrande start på karriären och redan hade bärgat VM-guld som tonåring. Han vars klubbkarriär på något sätt har … stannat av de senaste två åren.

I kväll tog den ett rejält skutt, när Kylian Mbappé, sufflerad av ett mycket finfotat PSG, tog död på spänningen i returmötet på egen hand. 1–4, vackert placerat förbi Marc-André Ter Stegen, var dödsstöten. Eller?

L’Équipes förstasida pryds denna natt av en bild på Mbappé och rubriken ”Exorcisés” – spökena är utdrivna.

I Paris lär ingen våga ta ut någon som helst seger förrän nittio plus tillägg spelats på Parc des Princes om tre veckor. I Barcelona? En sorgsen sång över ett lag som inte längre är och en argentinare som faktiskt inte kan göra allt själv.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.