Viktor Elm: Det är fan dags att vi steppar upp

Uppdaterad 2022-04-12 | Publicerad 2022-04-09

En förening formar en fotbollsspelare, en fotbollsspelare kan forma en förening.

Kalmar FF lyfte Viktor Elm till proffslivet.

Viktor Elm vill använda Kalmar FF för att lyfta en fråga.

– Vi som vill att kvinnor ska kunna vara trygga… det är fan dags att vi steppar upp, säger han till Sportbladet.

För snart ett år sedan haglade mörka rubriker kring en av Sveriges allra mest klassiska ishockeyföreningar. Två spelare i Brynäs IF misstänktes för våldtäkt och misshandel i nära relation, en av dem tilläts ändå spela kvalmatcher för klubben under pågående utredning.

Sponsorer hoppade av, kritiken var massiv, spelarna friades, och en före detta landslagsspelare i fotboll kunde inte bli av med en känsla.

– Allt började med det som hände i Brynäs, där ingen riktigt vågade ta tag i det eftersom de hade ett kval att spela. Då föddes tanken i mig att ”så här kan vi inte ha det”. Vi som är stora förebilder, män, måste kunna säga ifrån att det inte är okej, inte någonstans. Vi måste kunna göra något åt det, eller i alla fall försöka allt vi kan, säger Viktor Elm.

Hans aktiva karriär tog slut 2020, Kalmar FF:s lyckade kvalmatcher mot J-Södra blev hans sista. Knäskadorna hindrar honom inte längre i vardagen, han har ett och ett halvt år kvar på lärarutbildningen och pluggar nu fulltid.

– Jag ska bli gymnasielärare med inriktning på engelska som förstaämne och idrott som andraämne, två ämnen som passar bra för mig. Det finns plats för mjuka värden i engelskan, och så idrotten som varit hela mitt liv.

Viktor Elm efter sista matchen som elitfotbollsspelare.

Samarbetar med kvinnojouren i Kalmar

I höst kommer han, hustrun Emma och de tre barnen flytta till Mallorca för ett år. Kanske blir det praktik på svenska skolan där, definitivt blir det fokus på familjen efter ett idrottsliv som tvingat alla andra att anpassa sig.

Viktor har arbetat vidare med sociala projekt i Kalmar FF:s regi, i fjol drev han ett bokprojekt för att väcka läslusten hos barn, och i samband med den allsvenska premiären mot Malmö FF sjösattes nästa projekt.

Det som hände i Brynäs ska inte få hända igen. Inte i en förening, inte någonstans. I samarbete med Kvinnojouren och Ungdomsjouren Kalmar startar Kalmar FF projektet #Sabbastämningen, med fokus på jargong, sexism, mäns våld mot kvinnor.

– Vi har jobbat i ett år ihop med Kvinnojouren i Kalmar. Vi utbildar alla ungdomslagen, från tretton år och uppåt, alla ledare i hela föreningen. Det ska fortlöpande, som en ständig påminnelse om att vi ska motverka mäns våld.

Hur ser formerna ut för arbetet?

– Vi har börjat utbilda uppifrån och ner. Vi ska börja utbilda barnen nu. Det är fyra gånger per år, en introduktion, sedan diskussioner. Kvinnojouren i Kalmar står för hela upplägget, de är hjältarna som gör ett hästjobb – men de får tillgång till våra plattformar, vårt varumärke och alla killar som spelar i vår förening.

I tisdags höll regeringen pressträff med arbetsmarknads- och jämställdhetsministern Eva Nordmark och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. De rapporterade om arbetet med det åtgärdsprogram på 99 punkter som regeringen beslutade om i vintras, med målet att förebygga och motverka mäns våld mot kvinnor.

Kan idrottsföreningar vara en del av det arbetet?

Viktor Elm menar att det är en självklarhet.

– Statistiken talar sitt tydliga språk. Män är överrepresenterade inom alla former av våld. Även om det är ett trevligt omklädningsrum på ett håll och ett hemskt på ett annat så är det ändå vårt jobb att försöka se till att upprätthålla i det ena, att förändra det i det andra. Vi vill vara proaktiva. Det ska ändå vara en tydlig tanke kring hur vi ska vara mot varandra och andra. Det kommer att gynna alla.

”Är inte att erkänna att vi är dåliga”

De senaste årens debatt om kulturen i idrottens manliga reservat har fått stort genomslag, men det har också varit uppenbart att en hel del haft svårt för den. Att arbeta med frågorna har också varit att ta ansvar för dem – och hamna i skottgluggen för en kritik som kan upplevas som orättvis. Är omklädningsrummet en helt igenom sexistisk plats där grabbar beter sig illa och en unken mansroll förstärks? Och är det verkligen meningen att fotbollsspelare ska sitta i en ring och prata om könsroller eller makt istället för att köra ett extra intervallpass?

– Jag tycker inte att det här är att erkänna att vi skulle vara dåliga. Vi i Kalmar FF är en förening för bara killar just nu, och vi har en oerhörd makt och möjlighet att kunna sprida information till våra killar. Det betyder inte att vi har taskig jargong, vi gör det för att vi vill ha det på ett visst sätt.

För en månad sedan klubbade Kalmar FF igenom en femårsplan, där ett av besluten var att inleda en satsning på flick- och damverksamhet. KFF ska bli en förening för alla, inte bara för hälften.

Samtidigt har de inlett arbetet med att lyfta frågor om maskulinitet, om negativ och positiv kultur.

Viktor Elm har spelat i landslaget, han har lett sin klubb till ett historiskt SM-guld. Nu ser han tillbaka på en karriär där mycket, men inte allt, varit som han skulle vilja.

– I Kalmar FF har det varit ett fantastiskt klimat, i Nederländerna kunde det vara skit rent ut sagt. Det beror på vem som styr i det där omklädningsrummen.

I just Nederländerna har klassikerklubben Ajax skakats av en skandal där flera anställda kvinnor vittnat om en skev kultur, med sexuella trakasserier och sexism. Visselblåsare har påstått att det är något som genomsyrat hela klubben.

Den här sortens arbete – kan det vara ett vaccin mot det?

– Ja, vi vill vara en förebild. Vi vill stå upp mot negativa mönster och bidra till ett bättre samhälle. Det är inte så att vi har en våldskultur eller sexism, men det finns i många manliga miljöer. Vi känner att idrottsföreningar med många förebilder kan göra skillnad. Många pojkar mår så oerhört dålig av en viss sorts jargong, de blir offer för den. Vi vill skapa en gemenskap som baseras på kärlek och ödmjukhet.

När du ser tillbaka på din aktiva karriär nu, kan du se att det funnits miljöer eller händelser som inte varit okej?

– När jag var yngre var det mycket hårdare. Det har ändrats ganska mycket. Med inkilningar, kommentarer på planen… om man tänker på hur snabbt det ändrats sedan jag började på seniornivå för tjugo år sedan så är jag väldigt hoppfull.

Min bild är att det finns klubbar i de stora fotbollsländerna som helst vill skydda sina spelare från de stora samhällsfrågorna, för att de ska kunna hålla fokus på sitt huvuduppdrag: att spela fotboll.

– Men ju mer information du har, desto bättre beslut kan du fatta. Hänger du med får du ett bredare perspektiv, du växer som människa. Och växer du som människa är jag helt övertygad om att du växer som fotbollsspelare också. Man ska inte skydda spelare mot någonting, man ska göra dem delaktiga. Finns det en högskolekurs på 2,5 poäng? Gå den! Jag tror att det är jätteviktigt för att skapa en bra grupp.

Kalmar FF formade dig på många sätt, kan man se det som att det du gör nu är ett sätt att forma Kalmar FF?

– Jag vet inte. Men det händer ju inte bara inom fotbollen, alla arbetar med hållbarhetsrapporter och långsiktighet. Det är allas ansvar att arbeta med samhällsklimatet. Jag tycker att det är självklart att Kalmar FF ska utvecklas åt det hållet också.

Är det inte slöseri att du, med din erfarenhet, inte står på en träningsplan och förmedlar din kunskap?

– Så är det kanske, också. Men var sak har sin tid. Jag kommer kanske att landa där vad det lider. Men jag har lovat min familj att fokus ska ligga på dem just nu, det är något jag saknat under alla år, att göra det jag missat då. Det är en förmån att kunna hänga med på barnens aktiviteter. Skulle jag bli tränare hade jag missat det fortfarande. Men det är inte lätt att bryta ett helt liv med fotbollen, när det är det man kan.

Den här tiden, det här projektet.

Det finns flera utredningar som pekar på att ett grundproblem när det gäller mäns våld mot kvinnor är skammen som omger det, att de utsatta undviker att anmäla, att de som slår inte kunnat prata om varför. En tystnadskultur som står i vägen för problemlösning. En del i Kalmar FF och Kvinnojourens projekt är att skapa redskap för att kunna säga ifrån, inte bara i fotbollsmiljön.

– Vi har döpt hela projektet till ”Sabba stämningen”. Tanken är att bryta kulturen, att vi ska våga stå upp mot män som har ett negativt beteende. Vi som vill att kvinnor ska kunna vara trygga… det är fan dags att vi steppar upp ett steg. Jag förstår att det är en jobbig puck att ta tag i, för man tvingas att ta ställning.

Det är inte alltid enkelt, det kommer inte alltid naturligt, det kräver ryggrad och trygghet.

Viktor Elm vet. Och han vet eftersom det funnits gånger när han saknat det själv.

– Jag kan ångra saker jag inte gjort när jag tänker tillbaka. Jag blir nästan gråtfärdig, ibland borde jag stått upp för mina lagkamrater mer. Jag borde skitit om jag fick vara med och spela eller inte, det borde varit viktigare att den bredvid mådde bra.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.