Fotbolls-EM

Finland i dödens grupp: ”Ska göra allt för att gå till kvartsfinal”

Av: 

Anna Rydén

FOTBOLL

Tyskland, Spanien och Danmark. Det är dödens grupp i fotbolls-EM.

En lottning många hade fruktat, men inte Finland.

– De måste spela sina bästa spelare hela tiden vilket jag tycker spelar oss i händerna, säger deras svenska förbundskapten Anna Signeul.

Finland gjorde ett starkt EM-kval. Två insläppta mål och en nolla i förlustkolumnen talar sitt tydliga språk.

När det är dags för slutspel till sommaren så blir det desto tuffare. Lotta Schelin, som drog upp bollarna ur den fjärde potten, fiskade upp Finland i grupp B. Dödens grupp.

Det innebär att Finland ställs mot Tyskland, Spanien och Danmark.

– Det här är lite av en dynamitgrupp, säger Danmarks förbundskapten Lars Søndergaard och fortsätter:

– Alla ville undvika Tyskland från grupp ett, Spanien från andra och oss från tredje.

– Det är en rolig grupp också. Även om Danmark vill utgöra sig för att vara underdog så tror jag ändå att Danmark som spelade i final förra EM har en hög målsättning om att ta sig till final igen och de andra två kanske till och med har som målsättning att vinna turneringen, säger Finlands förbundskapten Anna Signeul.

”Alla kan ta poäng”

Tyskland är med sina åtta EM-guld mesta mästare, Danmark förlorade finalen mot Nederländerna 2017 och Spanien är ett lag på uppgång.

– Jag tror att det blir en grupp där alla kan ta poäng av varandra. Det är tre lag som absolut vill gå vidare till nästa, säger hon och poängterar att det ger Finland flera fördelar:

– Det blir också så att man måste vinna varje match. Du kan inte vila spelare, utan de måste spela sina bästa spelare hela tiden vilket jag tycker spelar oss i händerna.

Vill till kvartsfinal

Senast EM spelades i England, 2005, gick Finland till en historisk semifinal. Efter att ha missat det senaste mästerskapet är grannarna i öst revanschsugna och de har absolut inte gett upp på förhand.

– Med den utvecklingen vi har haft så tror jag att vi kan ta poäng av några lag i den här gruppen. Jag coachade Skottland sist. Vi hade Spanien i vår grupp och även om Spanien är bättre nu än va de var då så vann vi faktiskt sista matchen med Skottland mot Spanien. Det är tufft att spela de här turneringarna och det går att ta poäng mot de bästa lagen också, säger Signeul.

Och svenskan är bra på att se det positiva med att ha lottats in i dödens grupp.

– Jag tror inte de törs gå in och tänka att det bara är att ställa ut skorna mot Finland, men tycker de det är det också bra för oss.  Vi är glada över att vara här men vi ska göra allt för att gå till kvartsfinal.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Förbundskapterna för Tyskland, Danmark, Spanien och Finland efter lottningen
Publisert:

LÄS VIDARE

Frändén: Vi ska inte ropa på fiasko för Zlatan, men...

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM

Fotboll