Vill ha gemensam VM-protest mot Ryssland

Publicerad 2018-05-28

BÅSTAD. Spelarna i svenska fotbollslandslaget är kritiska kring situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland.

Försvararen Emil Krafth ser gärna en kollektiv VM-protest.

– Men då måste alla lag gå ihop så att inte bara ett eller två lag gör det, säger Bolognaproffset.

I torsdags, under VM-uppladdningens andra dag, höll organisationen Civil Rights Defenders ett informationsmöte med landslaget.

När landslaget återsamlades under måndagen, efter ett par dagars ledighet, i Båstad så gav först förbundskaptenen sin syn på vad de fått berättat för sig av människorättsorganisationen.

– Jag tycker att det var ett väldigt bra möte. Stor respekt för den typen av arbete generellt. Man blir lite nedstämd utifrån det som beskrivs, men samtidigt har man blivit lite klokare. Det är viktigt att vi får den här informationen, vi spelare och ledare, sa Andersson vid en presskonferens.

Kritiska spelare

Senare på dagen, efter den första träningen i Båstad, var det flera av spelarna som med starka ord svarade på hur de såg på informationen de fått om situationen för bland annat oliktänkande, homosexuella eller minoritetsgrupper i Ryssland.

– Vi har fått en kunskap och en bild av hur det ser ut i Ryssland och hur otroligt tufft det kan vara för vissa, säger Oscar Hiljemark.

Varför är det viktigt att veta?

– Vi påverkas även av det som händer utanför planen. Det är bra att alla är delaktiga och har en kunskap om det. Då är enklare att hålla fokus på det vi ska göra. Vi står upp för att alla ska ha samma rättigheter, säger Genoamittfältaren.

Emil Krafth ser gärna att Sverige tillsammans med andra VM-klara landslag markerar mot den ryska statens behandling av sina egna medborgare.

– Det är klart att det är hemskt hur det ser ut i många delar av Ryssland. Hur folk behandlas. Jag är inte jätteinsatt generellt, men av det de berättade är det tragiskt att det kan vara så på vissa ställen fortfarande.

”Når ut till många”

– Hur folk behandlas för att de har en annan läggning till exempel. Hur de ser på olika folkslag, vilken läggning man har och i kvinnofrågor, säger Krafth.

Är det viktigt att ta ställning?

– Ja, det är en stor del av oss som kan göra det och vi når ut till många.

Höjdhopparen Emma Green målade sina naglar i regnbågsfärgerna vid friidrotts-VM i Moskva. Kan man vara öppen för att göra något sådant när man är där?

– Det kan man säkert vara. Men då måste alla lag gå ihop så att inte bara ett eller två lag gör det. Absolut kan man göra så, det tycker jag. Men då ska alla göra det tillsammans, säger Bolognaförsvararen.

Landslaget markerar?

I en längre intervju med Sportbladet innan landslaget fick informationen från Civil Rights Defenders sa Albin Ekdal:

– Det är klart att det är något man kan ta ställning mot och det tror jag att vi som lag kanske kommer att göra också. Sedan hur det kommer att se ut i Ryssland vet jag inte, jag har knappt varit där, men bara det att frågan är uppe och att människor visar sitt missnöje och att det inte är acceptabelt. 

– Om man kan hjälpa till på något sätt och göra något så kan man göra det, men sedan vet jag inte hur mycket en enskild fotbollsspelare kan göra det, säger Ekdal.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.