Gerhardssons assisterande: Letar efter mig själv i rollen

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Magnus Wikman är assisterande förbundskapten.

Eller ska vi säga Peter Gerhardssons assistent.

– Vi brukar skoja och säga att det är så det är. Jag letar fortfarande efter mig själv i den här rollen, säger Magnus Wikman.

De är varandras motpoler på många sätt. Magnus Wikman den strukturerade, Peter Gerhardsson den kreativa bohemen. Musiksmaken är väsensskild och i bilen bestämmer den som sitter bakom ratten.

Men tillsammans leder de ett lag som tagit sig hela vägen till VM-semifinal.

Emellanåt blir de oense. De stunderna kan vara närande för samarbetet.

– Vi har kommit en bit och kan vara väldigt raka mot varandra och kan hamna i konflikter, men det är skönt för vi behöver inte tycka lika, säger Magnus Wikman.

De har lärt känna varandra under tiden som kollegor på fotbollsgymnasiet i Uppsala i början av 2000-talet, men det är först under tiden i landslagsledningen som deras relation satts på prov.

– Då var det sällan med kniven på strupen, det var få laddade situationer och det har vi behövt gå igenom här, berättar Magnus Wikman när vi ses i Svenska fotbollförbundets lokaler.

Den första och största stora prövningen var förlusten (0-1) i VM-kvalet mot Ukraina förra året.

– Vi kom hem till Göteborg sent på natten efter matchen. Vi skulle upp tidigt men ingen av oss kunde sova och vi satt båda i frukostmatsalen och försökte bearbeta förlusten var och en för sig, berättar Magnus Wikman.

De hade en sommar på sig att förstå sina egna och varandras reaktioner och behov. Insikterna kan komma till användning ett år senare. Under ett mästerskap är tiden knapp.

– Vissa saker har vi behövt uppleva ihop. Vi behöver ta en dag efter att något har hänt och landa innan vi pratar, men visst i sommar är tiden mer knapp.

Magnus Wikman, som 2009 blev årets tränare på damsidan, var förbundskapten för P 16-landslaget när Peter Gerhardsson erbjöd honom att bli assisterande för damlandslaget.

47-åringen tvekade aldrig, men bär fortfarande på ett tvivel kring sin titel.

– Jag brukar skoja och säga att jag är som en assistent för Peter. Det är en rolig titel, jag är den enda som är assisterande i vår ledargrupp, säger Magnus Wikman.

Borde man göra om titeln? 

– Ja, gärna det.... Nä, men det finns ingen prestige i det. Jag är ett stöd till Peter. Han har enormt mycket med media, styrelsen, Marika (Domanski Lyfors, landslagschef) och andra saker. Jag kan fokusera mer på fotbollen. Jag behöver se till att han mår så bra som möjligt för att vara kreativ, själv är jag mer i behov av struktur och får kämpa för att förena de behoven. Men det är fortfarande så att jag måste lära mig min roll och anpassa mig till Peter. 

Magnus Wikman lägger stor vikt vid analysen av kommande motståndare. Han har också ansvar för fasta situationer, både defensiva och offensiva och spelarna berömmer honom för kunskapen kring de små detaljerna.

– Jag har nog lite mer tid över för spelarna. Peter ska leda en stor grupp ledare, säger Magnus Wikman.

Han beskriver sig som något av en fotbollsnörd. Smal i sitt intresse, men djup när det kommer till just fotbollen.

Uppsalabon älskar att se matcher, oavsett om det är ungdomar eller seniorer som spelar.

När det gäller synen på fotboll är landslagsledningen med Gerhardsson och Wikman i spetsen enade.

– Grunden är högt försvarsspel, vi vill vinna bollen högt. Offensivt vill vi kontrollera bollen, vi vill gärna ha den mycket, säger Wikman.

De har lärt sig en hel del av varandra. Och det handlar inte bara om fotboll.

– Peter har ju jobbat som polis och han har lärt mig ett polistrick: backa alltid in bilen så du snabbt kan komma därifrån...

PODD:
Så ska Sverige ta sig till VM-final

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.