Expertens varning: ”Risk att man dör”

Slår larm inför Sveriges VM-match

Uppdaterad 2019-06-29 | Publicerad 2019-06-28

VM-kvartsfinalen mellan Sverige och Tyskland väntas spelas i extrem hetta.

Det kan vara förenat med livsfara.

– Får man värmeslag är det allvarliga konsekvenser. Man kan dö av det, säger Mikael Mattsson, en av Sveriges tyngsta auktoriteter på idrottsfysiologi.

Värmeböljan har slagit till mot Europa.

Med full kraft.

I Frankrike noterar man nu den varmaste junimånaden på 72 år. Under fredagen uppmättes den högsta temperaturen till 44,3 grader. En siffra som väntas stiga under helgen, lagom till Sveriges VM-kvartsfinal mot Tyskland.

Så…

  • Hur farligt är det?
  • Vad händer med kroppen?
  • Var går gränsen för vad den klarar av?

”Kroppen slutar fungera”

Sportbladet tog hjälp av en av Sveriges tyngsta auktoriteter på idrottsfysiologi för att reda ut begreppen.

– När man utför ett jobb blir kroppen varmare och varmare – och då måste den kylas ner. Kroppen brukar lösa det av sig själv, framför allt genom att svettas. Men egentligen är det inte svetten i sig som gör dig kallare, utan när svetten dunstar. Problemet uppstår när det också är hög luftfuktighet, då blir det svårare för svetten att dunsta, säger Mikael Mattsson, lektor i idrottsfysiologi och verksam på universitetet Stanford i USA.

Han tar de svenska U21-herrarna som exempel.

– I OS 2016, när de spelade i Manaus (Brasilien), mitt i Amazonas. Då är det i stort sett omöjligt för svetten att dunsta. Den rinner bara av, så kroppen blir varmare och varmare. Blir den för varm så slutar den fungera som den ska. Då svimmar man av, helt enkelt, säger Mikael Mattsson.

”Är på gränsen”

Att spela VM-kvartsfinal i över 40 graders värme kan vara förenat med livsfara, enligt Mattsson.

– Det är på gränsen till vad kroppen klarar av. Får man värmeslag är det allvarliga konsekvenser. Man kan dö av det, säger han.

Hur vanligt är det att folk dör av värmeslag?

– Det är inte speciellt vanligt. Framförallt inte på en stor idrottsscen där du har en massa folk runtomkring dig som kan hjälpa dig och ta dig till sjukhus om något inträffar. Är du ute och springer i öknen helt själv, då är det en annan sak… 

Har det ens hänt att någon tuppat av i en så här stor fotbollsmatch?

– Jag har inget exempel som är i närheten av det här (fotbolls-VM). Däremot finns flera kända exempel i USA där folk har dött av värmeslag. Ofta har det handlat om kombination med medicinering. Olika mediciner kan göra kroppen mer känslig för värme, säger Mikael Mattsson.

”Kommer att gå back”

Enligt honom har det gjorts studier som visar att kroppen kan förlora upp till tre liter vätska i timmen under en fotbollsmatch i extrem hetta. På 90 minuter blir det fyra och en halv liter. Och går matchen till förlängning är vi uppe i sex liter.

– Då är det förstås viktigt att fylla på med vätska. Inte med vanligt vatten, det späder bara ut kroppen. Du ska hälla i dig vätska med samma koncentrationer av salter som du har i ditt svett. På idrottsspråk pratar man om elektrolyter, alltså vätskeersättning som Resorb och liknande. Men det är svårt att tillgodogöra sig så mycket vätska på så kort tid. Man får räkna med att ”gå back”. Om vi tar Sveriges match mot Tyskland som exempel så får man vara noga med att återställa vätskebalansen dygnet efter och fram till nästa match.

Sen räknar vi väl med att Sveriges läkarteam har koll på grejerna?

– Ja, så klart. Sen tror jag ändå att vi tv-tittare kommer få se en hel del krampavbrott under matchen. Det lär bli trötta muskler när det saknas vätska i kroppen och då är det lättare att få kramp, säger Mikael Mattsson.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.