Fifa-chefen misstänks för brott i Schweiz

Publicerad:
Uppdaterad:
Gianni Infantino.
Foto: Markus Schreiber
Gianni Infantino.

FOTBOLL

Fifa-chefen Gianni Infantino har formellt delgivits misstanke om brott efter sitt samröre med den schweiziske åklagaren Michael Lauber, som tidigare utrett det internationella fotbollsförbundet.

Tidigare i år inleddes en utredning mot Michael Lauber, som tidigare var Schweiz federale chefsåklagare, efter misstankar om flera hemliga möten med Infantino. Lauber anklagades bland annat för att ha hjälpt Infantino med en tv-rättighetsutredning 2016.

– Som president för Fifa har det sedan dag ett varit, och fortsätter att vara, mitt mål att hjälpa myndigheterna att utreda tidigare fel som Fifa har gjort. Fifa-representanter har träffat utredare i andra jurisdiktioner i hela världen för exakt dessa syften. Folk har åtalats och dömts, tack vare Fifas samarbete, säger Gianni Infantino.

Lauber erbjöd i förra veckan att avgå från sin post sedan en federal domstol i Schweiz meddelade att anklagelserna står fast.

Utredde korruptionsanklagelser

Domstolen ansåg att Lauber hade undanhållit och ljugit om mötena med Infantino samtidigt som han var med och utredde korruptionsanklagelser riktade mot Fifa.

Åklagaren Stefan Keller, som utreder anklagelserna mot Lauber och Infantino samt andra inblandade, har funnit indikationer på kriminell aktivitet relaterat till de hemliga mötena, enligt Schweiz federala åklagarmyndighet, skriver bland annat nyhetsbyrån Reuters.

– Det har varit ärenden i Schweiz kring myndighetsutövning och betalningar av olika slag. Det har varit ett antal ärenden där Fifa har försökt att hjälpa till och reda ut så att man kan hamna på rätt fot igen, säger Fifas presschef Hans Hultman till Fotbollskanalen.

Lauber och Infantino har båda nekat till anklagelserna.

Rinaldo Arnold, chefsåklagare i övre Valais i Schewiz, delges också misstanke om brott. Arnold, som enligt The Independent är en nära vän till Infantino, anklagas för att ha förmedlat kontakten mellan parterna till åtminstone ett möte.

Gianni Infantino har varit ordförande i Fifa sedan 2016 och tog över efter Sepp Blatter som tvingades avgå efter korruptionsskandal. Tidigare har han arbetat som generalsekreterare för det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

Foto: Peter Schneider
Michael Lauber.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.