”Bättre än att sitta hemma och tycka allt är dåligt”

Av: Per Bohman

Publicerad:

En spricka i svensk fotboll?

De allsvenska klubbarna åker inte till Qatar eller Förenade Arabemiraten.

Det gör däremot svenska landslaget.

– Vi tror på samtal och möten mellan människor. Det är mer effektivt än att skicka mejl eller sitta hemma och tycka att allt är dåligt, säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

De allsvenska klubbarna nobbar Förenade Arabemiraten, Qatar och andra kontroversiella resmål för vårens träningsläger. Detta efter att föreningarnas medlemmar i många år kritiserat klubbarnas val av resmål aktivt mobiliserat mot planerna. Det visar Sportbladets undersökning som publicerades under måndagen.

Men det svenska herrlandslaget i fotboll fortsätter resa till regionen. Efter flera år i Förenade Arabemiraten förlägger Blågult för andra året på raken sitt januariläger i Qatar.

”Bojkotta och isolera?”

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand betonar att han är medveten om att mänskliga rättigheter kränks i Qatar, men att Sverige av olika skäl ändå väljer att åka till landet.

– Det är uppenbart att det finns brister gällande mänskliga rättigheter i Qatar. Vi har varit kritiska till att VM ska spelas där sedan det beslutet togs. Men nu är det ett faktum att VM ska spelas där, säger Sjöstrand och fortsätter:

– Då kan man välja olika metoder. Antingen så bojkottar man och isolerar landet eller så engagerar man sig sig för att på så vis påverka. Vi har valt att engagera oss. Vi för kritiska dialoger med olika organisationer och hade många möten i Qatar när vi var där förra året.

Allsvenska klubbarna åker inte

Sjöstrand drar några exempel:

– Vi har träffat ILO, som är FN:s organ om arbetsrätt, svenska Byggnads, BWI (internationella byggarbetarfacket) och dessutom mött arbetare på plats i där nere. Vi kommer fortsätta framföra våra synpunkter och vikten i att man tar steg i rätt riktning i Qatar. Det finns dialog med Supreme Committee (myndigheten som arrangerar VM i Qatar), Qatars fotbollsförbund och den svenska ambassaden där nere.

Den svenska fotbollsfamiljen framstår som splittrad i frågan. Ingen allsvensk klubb åker till regionen 2020?

– Jag respekterar det också. Det är naturligtvis svårt att veta hur man ska förhålla sig till det här, men den dialogen vi har med olika organisationer och med det genomarbete program som vi har runt omkring januarilägret så har vi också stöd för vårt beslut.

”Lägger ingen värdering”

Är du överraskad att de allsvenska klubbarna inte åker till regionen?

– Jag lägger ingen värdering i det utan respekterar deras val.

Håkan Sjöstrands uppfattning är följande:

– Det är små förbättringar som pågår där nere. Det vi uppfattar som små förbättringar kan vara stora förbättringar där nere. Det är viktigt för oss att lyfta de här frågorna, trycka på och försöka använda VM 2020 på bästa sätt för att få till nödvändiga förbättringar i Qatar.

Så sammantaget blir situationen i Qatar bättre av att svenska landslaget åker dit snarare än att stanna hemma?

– Det är kanske naivt, men ju fler som trycker på igen, igen och igen (kan göra skillnad). Ska det ske förbättringar så krävs det samtal och möten mellan människor. Det är mer effektivt än att skicka mejl eller sitta hemma och tycka att allt är dåligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE