Algarve Cup

Försvararna låg bakom Sveriges seger i årets tävlingsdebut

Av: 

Cesar Fältskär

Frida Fagerlund

FOTBOLL

FARO. Sverige är klart för final i Algarve Cup efter förkrossande 4–0 mot Portugal.

Tv-tittarna fick se slutet ur en ovanlig vinkel på grund av haveri med produktionen.

– En bra och väl genomförd match, konstaterar kapten Caroline Seger och tillägger att landslaget lyckligtvis filmar sina egna matcher.

Sveriges första match i Algarve Cup skulle ha spelats mot Danmark. Grannlandet tvingades dock dra sig ur i sista stund på grund av covid-utbrott i truppen.

Därmed räckte en ”riktig” seger för att säkra en plats i finalen. Värdnationen Portugal höll tätt under första halvleken och hade bud på ett mål men fick ge sig till slut.

– I andra halvlek spelar vi bättre samtidigt som Portugal blir tröttare vilket vi nyttjar på ett bra sätt. Så bara positivt, säger Stina Blackstenius som fastställde slutresultatet till 4–0.

– Det ser jag som ett jättestyrkebesked, att vi har orken och blir starkare ju längre matchen lider. Det är ett bra besked.

Första landslagsmålet i karriären

Det var när Blackstenius klev av i minut 76 som bilden i SVT 2 svart. Den lokala produktion som SVT hade köpt havererade rejält, men man löste det snabbt genom att använda en egen kamera på plats.

– Vi – du, jag och SVT – får väl skicka faktura till dem från de sista minuterna, säger kommentatorn Chris Härenstam och skrattar.

Rutinerade Caroline Seger säger att det så klart är tråkigt när tekniken inte fungerar men tillägger det viktigaste:

– Det var bara sista femton eller? Det var igång när vi gjorde mål?

”Klart det är ett avbräck”

I övrigt är hon nöjd över den andra halvleken efter ”lite lågt tempo” under första.

– Det märktes att de blev tröttare och tröttare så det var skönt att vi fick in de två första målen, säger Seger och syftar på Hanna Glas och Amanda Ilestedts hörnmål.

Blir det lite konstigt med tanke på att Danmark-matchen bara försvann?

– Klart att det blir ett avbräck, de har ju en plan för hur lägret ska bli med speltid och så där. Försvinner en match är det inte bra för någon av oss men vi är bra på att göra det bästa av situationen.

Gerhardsson: ”Ökar konkurrensen”

Peter Gerhardsson var självfallet också belåten med utfallet. Med en halvtimme kvar byttes dessutom spelare som Fridolina Rolfö, Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani in (som satte 3–0-målet).

Ett tydligt tecken på vilken bredd Sverige besitter.

– Vi har mött Portugal två gånger tidigare men i dag märktes det verkligen på förhand hur sugna de var på att ta sig till final. De var verkligen fokuserade och jobbade stenhårt vilket gjorde att vi fick känna på deras kontringsspel i början, säger förbundskaptenen.

– Men vi såg totalt sett starkare ut. Jag har sagt det förut, konkurrensen i den här truppen är stor och nu kanske den ökar ytterligare.

I finalen, som spelas på onsdag, ställs Sverige mot Italien som tidigare på söndagen besegrade Norge med 2–1.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Kameravinkel när lokala produktionen dog.
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Algarve Cup

LÄS VIDARE

Fagerlund: Då är Sverige svårslaget

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Algarve Cup

Hanna Glas

Damlandslaget i fotboll

Stina Blackstenius