AVSLÖJAR: Ny regeltolkning till domarna efter ”skallningarna”

Publicerad 2023-06-07

Utvisningarna efter ”skallningarna” från Häckens Samuel Gustafson och Christos Gravius, Degerfors, har ifrågasatts.

Nu har det gått ut ett internt förtydligande till närmare hundratalet svenska elitdomare.

Liknande händelser ska INTE ge rött kort eftersom kraften är försumbar, skriver domarkommittén.

Enligt Sportbladets uppgifter uppstod det en intern diskussion inom den svenska elitdomarkåren efter de röda korten för Gravius och Gustafson om hur regeln kring skallningar egentligen ska tolkas.

Intrikat i sammanhanget blev också att tidigare elitdomaren, med högt anseende och trovärdighet, Jonas Eriksson, numera även expert i Discovery slog fast:

– Regelboken är glasklar. Skallar eller försök till att skalla, oavsett hur kraftfullt det är, är lika med rött kort.

Jonas Erikssons påstående är numera fel efter att domarna har fått en ny regeltolkning.

Men i förtydligandet som gått ut till närmare hundratalet svenska elitdomare via deras egna kommunikationsplattform slås en annan tolkning fast:

”I korthet är den avgörande faktorn hur stor kraft som används i kontakten”.

Svenska Fotbollförbundets elitdomaransvarige, Stefan Johannesson, bekräftar förtydligandet som gått ut till domarna:

– Vi kände själva när vi såg bilderna, är det där verkligen rött kort? Jan Berg som är vår regeltolkningsexpert i domarkommittén har skrivit förtydligandet, säger Johannesson till Sportbladet.

”Snabb med kraft – rött”

Betyder det att domarna i de här matcherna, Victor Wolff och Oscar Johnson, och Jonas Eriksson har fel?

– Det vill jag inte kommentera. Du får tolka det jag säger och det vi har skrivit i förtydligandet, säger Johannesson och fortsätter:

– Om en spelare lägger sitt huvud lätt mot en annan spelare när bollen inte är i spel eller handflatan, utan kraft, så är det försumbart. Det är ett gult kort, inte rött. Är rörelsen snabb och med kraft då motiverar det rött kort, säger Johannesson.

I förtydligandet till domarna uppmanas de även att vara extra uppmärksamma på spelare som filmar i just de här situationerna genom att dela ut en varning för förstärkningen:

”... och den angripne överreagerar kraftigt för att få motspelaren utvisad är därmed en varning för olämpligt uppträdande en möjlighet (...) när det är uppenbart att det inte är en skada och att ”alla” ser att det är så, alltså att spelarens (den filmande, red anm) agerande framstår som löjeväckande”.