Mejla

Petra Thorén

Gerhardssons moderna ledarskap överraskar

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

REYKJAVIK. Det är populärt i dessa fotbollstider att tala om process kontra resultat.

Peter Gerhardsson har lyckats förena båda faktorerna.

På vulkanisk mark ska mod och instinkt smälta samman.

Landslagsbubblan har lyft från Göteborg och landat i Reykjavik. Svenska landslaget är ett av många covidrena fotbollssällskap vars proffs får sina näsor renskrapade i jakten på virus samtidigt som de utesluter omvärlden och fokuserar på sitt.

Visst, Peter Gerhardsson hade gärna sett sig omkring i staden han senast besökte som fjunig debuterande ungdomslandslagsspelare, men coronatillståndet förbjuder. The show must go on och när det kommer till att skapa ett prestationsklimat är det mest effektiva att inte bry sig om faktorer man inte råder över.

Direkt olustigt

Vi är ett fåtal svenska journalister som följt med till Island. Med en fot i den Uefa-skyddade miljön och den andra i verkligheten är det inte givet att känna samma sak.

För egen del var detta första utlandsresan sedan covidutbrottet. Att tillbringa en söndag på Köpenhamns öde flygplats i munskydd kändes direkt olustigt. Inte för att det är svårt att andas utan för den kvävande insikten om en av pandemins följder och syrebristen efter tanken på den klimatpåverkan vår livsstil inneburit.

Att göra passkontroll och covidtest i samma moment för att släppas innanför de isländska gränserna, att isolera sig på hotellrummet och hålla avstånd ger en trygghet både för en själv som individ och för sina medmänniskor. Men känns det rätt i hjärtat?

Vi lever i en tid där krisen tar sig i olika starka uttryck. Det finns samtidigt en avskalad samhörighet i mötena med medmänniskor i andra länder. ”Hur har du haft det under den svåra tiden?”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Möter ett mycket stabilt lag

Kanske idrotten ändå förenar på ett nytt sätt. Jag väljer att se det så när ett svenskt A-landslag i fotboll efter tre hemmalandskamper befinner sig utomlands i kampen om poäng i syftet att nå ett mästerskap som skapar drömmar.

För svensk del är en sak säker. Peter Gerhardssons lag kommer att få känna på ett motstånd som är lika stabilt som de snöklädda berg i fonden bakom Laugardalsvöllurs ena kortsida.

Lagkapten Caroline Seger sa på måndagens presskonferens att ”Vi kanske får spela en annan typ av fotboll, där vi får kriga”. Hon förklarade vilka ingredienser i spelet som skulle försakas innan hon skojade ”Men säg inte det till Peter!”.

Trodde inte han skulle kunna det

För är det något Peter Gerhardsson gärna ser mot ett stentufft och raffinerat Sara Björk Gunnarsdóttir-Island inspirerat av unga talanger som Sveindísi Jane Jónsdóttur och Karólína Lea Vihjálmsdóttir, så är det mod att våga spela. Inte rensa, inte panikpassa utan likt kylan i vindarna som sveper in från havet här hitta lösningar.

”Antingen fegar man hela tiden eller så jobbar man med utveckling”, säger Peter Gerhardsson som sedan första passet som förbundskapten hösten 2017 har guidat spelarna i det taktiska passningsspelet.

Är man från Göteborg ligger det i tiden att tala om process kontra resultat. Det fanns en tid som jag trodde att Peter Gerhardsson inte skulle kunna förena båda ambitionerna. Under sin tid i BK Häcken kändes hans passion för att se till utveckling och vackert spel starkare än förmågan att spela för ett resultat eller att stänga en match.

Under tiden som förbundskapten, inte minst under VM 2019, har han visat att han har plats för båda i sitt moderna ledarskap.

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.