Damlandslaget i fotboll

Isländska målvaktstipset om svenska laget: ”Förtjänar en chans”

Av: 

Petra Thorén

FOTBOLL

REYKJAVIK. Jennifer Falk eller Zecira Musovic i mål i den viktiga EM-kvalmatchen mot Island?

Glódís Perla Viggósdóttir, isländsk landslagspelare, skulle valt sin klubbkompis från Rosengård.

– Hon förtjänar en chans, men det är inte upp till mig.., säger hon.

Jennifer Falk.

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Zecira Musovic.

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tisdag kväll väntar en tidig seriefinal mellan Island och Sverige i EM-kvalet.

Lagen har samma poäng i gruppen och för att säkra möjligheterna till en direktbiljett är poäng för Sverige av stor betydelse.

Mot Ungern i torsdags valde förbundskapten Peter Gerhardsson att ersätta den skadade målvakten Hedvig Lindahl med Jennifer Falk, Kopparbergs Göteborg.

Om hon får fortsatt förtroende eller om chansen går till Rosengårds målvakt Zecira Musovic återstår att se.

Inte heller för Glódís Perla Viggósdóttir, isländsk landslagspelare, som har Rosengård som klubb och erfarenhet av allsvenskan med Eskilstuna är valet av bästa målvakt i Sverige enkelt.

– Det är en svår fråga, men jag skulle säga Musovic, säger hon och fortsätter:

– Hon spelar bakom mig i Rosengård och förtjänar en chans, men det är inte upp till mig, säger Glódís Perla Viggósdóttir.

”Vi kan inte gå för djupt i det...”

Jón Thór Hauksson, förbundskapten för Island, som själv har ett par frågetecken i sin trupp förväntar sig inte att Sverige gör många byten jämfört med den elva som startade och vann (8–0) mot Ungern.

– Jag förväntar mig inte många ändringar från senaste matchen. Men vi kan inte gå för djupt i det. Det har varit en svår tid med covid och inga landskamper sedan i mars så vi måste bara fokusera på att bygga upp tålamodet och rytmen i vårt lag, det har varit vårt fokus, säger han.

Det isländska laget tränade på kvällen i Reykjavik. Vinden blåste snålt på den öppna arenan i huvudstadens utkant, men regnet som fallit tidigare dagar har stillat sig.

Det isländska laget bygger sin karaktär lika fast som de bergstoppar som tornar upp i kulisserna bortom arenan. Men nya unga spelare fick chansen senast mot Lettland.

På planen fanns flera 19-åringar, bland dem Sveindís Jane Jónsdottír och Karólina Lea Vilhjálmsdóttir som båda gjorde mål.

– Under åren har vår styrka och vår identitet varit hur vi är som islänningar. Vi vill vara tuffa och stolt över att spela för vårt land och det tror jag inte har ändrats. Men jag tror att vi har potential nu och har blivit bättre när vi har boll och kan skapa från det, samtidigt som vi fortfarande behållit den defensiva styrkan. Det är en bra mix och jag tror att vi kan bygga på det och bli ännu bättre, säger säger Glódís Perla Viggósdóttir.

EM-kvalet mellan Island och Sverige spelas klockamn 20.00 i morgon och sänds i SVT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Planerar knäböja igen trots kritiken

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

Zecira Musovic

Peter Gerhardsson

EM-kval i fotboll