Kampen om europaplatserna är avgjord och en av dem går till Kristianstad.

De besegrade IK Uppsala med 4–1 och Linköping kan inte längre komma ikapp.

– Det känns så jävla bra, säger tränare Elisabet Gunnarsdottir.

Guldstriden har handlat om Kopparbergs/Göteborg och Rosengård. Men där bakom har Kristianstad och Linköping fajtats om den viktiga tredjeplatsen, som innebär europaspel. Och nu är det klart.

Kristianstad körde över jumbon IK Uppsala med 4–1. Samtidigt som Linköping föll tungt mot Göteborg. Därmed är europaplatsen säkrad för Kristianstad. Linköping kan inte längre komma ikapp.

– Det känns så jävla bra om jag ska vara ärlig, säger tränare Elisabet Gunnarsdottir efter matchen.

Kan ta andraplatsen

Men än är inte tabelltoppen fastlagd. Kristianstad kan sluta på en andraplats. De har nu ett poäng mer än Rosengård, med en match mer spelad.

– Vi är fullt medvetna om att vi kan gå om Rosengård. De har en match de måste vinna imorgon. Så länge det hoppet lever, kommer vi kämpa för det, säger Gunnarsdottir.

Så dagens tre poäng var otroligt viktiga. Som så ofta för Kristianstad var en av matchens målskyttar Therese Åsland. I slutminuten av första halvlek slog hon en hörna rakt mot mål.

Ena sekunden var bollen över mållinjen och nästa sekund var den utanför igen. Det var lite förvirrat i några sekunder innan alla förstod att bollen hade varit i mål och Kristianstad kunde fira.

Flera jätteräddningar

I andra halvlek säkrade de segern tidigt. I 57:e minuten gjorde Anna Welin 4–0, och det fanns inte längre en chans att hemmalaget skulle ta sig ikapp. Uppsala lyckades bara snygga till siffrorna med en sen reducering, genom Nicole Odelberg Modin.

– Jag tycker vi dominerar hela matchen. Lite trögt i början när Uppsala ville mycket, men vi hade tålamod och gjorde det vi hade snackat om inför matchen, säger Gunnarsdottir.

För IK Uppsala är det sedan tidigare klart att de inte kan ta sig upp från nedflyttningsplats, utan kommer spela i Elitettan nästa säsong.

Parallellt med matchen på Studenternas möttes Växjö och Eskilstuna. En match som Växjö gick segrande ur med 2–0 och därmed har de säkrat ett allsvenskt kontrakt för nästa säsong.