Premier League

Potter inför Premier League: ”Tufft att flytta till Östersund”

Av: 

Mattias Karlsson

FOTBOLL

På lördag gör Graham Potter sin första match som manager i Premier League.

I en längre intervju med engelska Daily Mail berättar 44-åringen om svårigheterna att både flytta till och från Östersund.

Frun Rachel grät varje dag i veckor.

Graham Potter bröt treårskontraktet med Swansea i League Championship efter en säsong för att ta chansen i Brighton & Hove i Premier League.

Innan det var han sju och en halv säsong i Östersund – där han tog klubben från svenska fjärdedivisionen division 2 till allsvenskan, vann svenska cupen, spelade Europa League där det bland annat blev seger med 2–1 mot Arsenal på Emirates Stadium i London.

”En spökstad”

Första gången Graham Potter och frun Rachel besökte Östersund i Jämtland var en svensk helgdag.

– Alla hade åkt till fjällen så det var som en spökstad. Det kändes som lite för mycket vid den tidpunkten – det var en sommardag i norra Sverige, det var tio grader varmt och vi kände oss så långt ifrån allt, säger Graham Potter.

Daily Mail skriver att frun Rachel efteråt berättat för honom att hon hade gråtit varje dag i veckor efter flytten.

De flyttade med sin elva månader gamla son och Rachel lämnade en pilatesverksamhet som hon hade byggt upp sedan tio år tillbaka.

”Träd och träd”

– Familjen är den svåraste delen med att flytta, du vet att du måste få det att fungera på grund av att det är anledningen till att du är där – men när du är på jobbet så vad gör familjen som är fast hemma? Klubben hade sparkat sin tränare varje år i flera år innan så det var press på mig att lyckas, säger Graham Potter.

– Sättet för att få det att fungera var att resa runt Sverige och scouta, men det betydde att jag lämnade min fru hemma med en elva månader gammal son när det är minus 25 grader ute. Hon följde med mig på några scoutingresor, jag visade henne norra Sverige en söndagseftermiddag och hon var nöjd med det ... träd, och mer träd.

Efterhand kände sig familjen mer hemmastadd och paret fick ytterligare två barn under tiden i Östersund.

”Traumatiskt för familjen”

– När vi nu tittar tillbaka säger vi båda att det var det bästa som vi har gjort yrkesmässigt – det var något vi behövde göra också, större klubbar hade inte varit intresserade av en tränare som bara hade akademisk utbildning. Det var tufft i början men faktiskt ännu värre när vi flyttade därifrån, det var ganska traumatiskt för familjen att lämna Östersund, säger Graham Potter.

– Min äldsta son hade det kämpigt, när du är åtta år saknar du dina kompisar och förstår inte varför vi behövde vara i Swansea och inte tillbaka i Östersund. Sedan hade han kommit till rätta i Wales och hittat kompisar och nu måste vi flytta igen, jag hoppas att han kan förlåta mig.

Swansea som precis åkt ur Premier League slutade tia i League Championship förra säsongen, när intresset från Brighton dök upp erbjöd den walesiska klubben Graham Potter ett nytt kontrakt som skulle betytt att han blivit en av de bästa betala tränarna i ligan.

Möter Sema i premiären

Brighton & Hove Albion från den engelska turistorten på sydkusten slutade på 17:e plats precis ovanför nedflyttningsstrecket förra säsongen, med två poängs marginal ner till degraderade Cardiff.

Managern Chris Hughton sparkades från klubben efter att ha tagit upp dem i högsta ligan och klarat sig kvar två säsonger för att ledningen vill se en mer progressiv fotboll.

– Du måste rekognosera och respektera det goda jobb som är gjort här, men som varje coach kommer jag att försöka förbättra vad som hände förra säsongen. Vi ska försöka utveckla vårt anfallsspel och samtidigt fortsätta den defensiva jobbet som har varit så effektivt, säger Graham Potter till Daily Mail.

Brighton & Hove spelar borta mot Watford med tidigare Östersund-mittfältaren Ken Sema i premiären klockan 16.00 svensk tid på lördag.

Graham Potter blir Premier League-kollega med coachnamn som Jürgen Klopp, Pep Guardiola och Ole Gunnar Solskjaer.

Premier Leagues andra manager med meriter från allsvenskan är så klart Roy Hodgson i London-klubben Crystal Palace.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Potters känslosamma avsked: ”Jag älskar er”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Premier League

Östersunds FK

Brighton & Hove Albion FC

Graham Potter

Allsvenskan i fotboll