”Självklart att det ska vara jämställt”

Uppdaterad 2020-09-05 | Publicerad 2020-09-04

Svenska fotbollförbundet har fått hård kritik för att damerna och herrarna inte får samma ersättning i landslaget.

Under fredagen avslöjade Emil Forsberg att förändring är på väg.

Nu står det klart att herrlandslagets spelare kommer att spela höstens matcher utan ekonomisk ersättning.

Diskrimineringsombudsmannen slog fast att Svenska fotbollförbundet inte lönediskriminerar damlandslaget. Det innebär att förbundet inte har någon skyldighet att ge damlandslaget samma ersättning som herrlandslaget.

”Jämställdhet är något vi alla måste sträva efter. Att DO inte bedömde att ersättningsmodellen var diskriminerande betyder inte att den är jämställd. Just jämställdhet är också en del av SvFFs värdegrund”, skriver Kosovare Asllani i ett inlägg på Instagram.

Emil Forsberg och Alexander Isak.

”Inte en fråga”

Nu sker förändring. På dagens presskonferens avslöjade Emil Forsberg att herrlandslaget diskuterat frågan under veckans landslagssamling och nu verkar avtalen bli jämställda.

– Vi har diskuterat det länge och har alltid strävat åt det hållet. För mig är det självklart att det ska vara jämställt, det är inte ens en fråga, säger han och fortsätter:

– Jag har inte alltid varit med på de mötena eftersom jag inte är kapten, vicekapten eller tredjekapten, men vi har suttit i laget och diskuterat det här. Vi har velat att det ska vara så.

Så det kommer bli så?

– Vi har haft ett möte och det kommer kommuniceras ut.

Så Kosovare Asllani kommer snart att få lika mycket som Emil Forsberg när hon spelar i landslaget?

– Det hoppas jag.

Spelar utan ersättning

Senare ur dagen kommunicerade SvFF på sin hemsida att herrlandslagets spelare på eget initiativ har beslutat att spela höstens matcher utan ekonomisk ersättning. En gest som är betydelsefull för Svenska fotbollförbundet som budgeterar med en stor förlust i bland annat för missade publikintäkter i samband med kommande landskamper, men som också öppnar för mer jämställda förutsättningar då SvFF kan samordna avtalsdiskussionerna med dam- respektive herrlandslaget.

– Detta ger oss möjlighet att samordna diskussionerna om kommande avtal. Vår ambition är att vi ska fortsätta skapa bra rättvisa förhållanden för våra landslagsspelare. Hur de diskussionerna kommer att se ut vill jag inte föregripa, men den här viljeinriktningen kan bidra till det arbetet, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på SvFF.

”Förekommer direkt felaktiga påståenden”

Svenska fotbollförbundet poängterade senare under fredagen att kritiken som riktats mot förbundet innehåller sakfel.

”Tyvärr förekommer, i den pågående debatten, en hel del direkt felaktiga påståenden och jämförelser mellan SvFF:s och andra nationsförbunds avtal, som inte alls gynnar frågan”, skriver förbundet.

– Spelarna i dam- och herrlandslaget har sedan tidigare lika ersättningar för samlingar och matchpremier. Därutöver får spelarna i våra landslag en andel av prispengarna i mästerskap där damerna får en större andel, men skillnaderna i kronor (från Uefa, Fifa red anm) är väldigt stor. Med det sagt, måste vi fortsätta jobba med jämställdhetsfrågan på alla nivåer, påpekar Håkan Sjöstrand.

Förbundet fortsätter: 

”När det påstås att någon nations dam- och herrspelare har samma villkor, ”får lika mycket” eller liknande, handlar det i stora drag om att man har samma samlingsersättningar och matchpremier, och därutöver får lika stor andel av prispengarna. Men lika stor andel innebär inte lika mycket pengar – 20 procent av 100 miljoner kronor är mer än 20 procent av 30 miljoner kronor.

Det är ett faktum att herrlandslag, när de kvalificerar sig och tar sig långt i en VM- eller EM-turnering, får betydligt mer pengar än när damerna gör detsamma. Att rättvisan och rimligheten i dessa stora skillnader ifrågasätts har vi full förståelse för, det gör vi också, och vi är helt öppna för att diskutera hur vi kan hitta bättre modeller som kan bidra till att förbättra situationen.”


Stryktipset i sista stund: Expertens drag i jakt på
miljonerna